Суд зняв арешт із майна компанії, пов’язаної з ексміністром доходів і зборів Клименком

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Печерський районний суд Києва зняв арешт із нерухомості, рахунків і цінних паперів компанії «КУА «Ексельсіор», яка фігурує у справі ексміністра доходів і зборів часів Януковича Олександра Клименка. Про це пише «Слідство. Інфо» з посиланням на судову ухвалу.

Згідно з матеріалами справи, суд скасував арешт земельних ділянок площею близько одного гектара, двох будинків і недобудови в елітному селищі Козин під Києвом, а також трьох квартир у Києві й Донецьку, двох нежитлових приміщень і дев’яти машино-місць, зняв арешт із майже сотні рахунків та цінних паперів на банківських рахунках.

Це майно арештували в липні цього року й передали в управління Нацагентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

  • Досудове слідство здійснювала Головна військова прокуратура від червня 2014 року. Колишнього міністра доходів і зборів України підозрюють у створенні та участі в злочинній організації, відмиванні значних коштів у 2011—2017 роках, одержаних злочинним шляхом. У провадженні також фігурують четверо інших підозрюваних.
  • Офіційне слідство вважає, що «КУА «Ексельсіор» використовували для відмивання коштів, одержаних злочинним шляхом.
  • За даними Генпрокуратури, щодо Олександра Клименка порушили кілька проваджень. Зокрема, за даними слідства, упродовж 2012—2013 років він заволодів коштами з держбюджету на суму 3,1 мільярда гривень шляхом незаконного відшкодування ПДВ на рахунки трьох фіктивних фірм. У цій справі Печерський районний суд Києва у серпні 2019 року заочно взяв ексміністра під варту.