Перед штаб-квартирою ООН виставили тисячі шкільних наплічників, щоб нагадати про дитячі жертви у збройних конфліктах

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Перед штаб-квартирою ООН виставили тисячі шкільних наплічників, щоб нагадати про дитячі жертви у збройних конфліктах

UNICEF / UN0341974

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) розмістив перед штаб-квартирою ООН інсталяцію зі шкільних наплічників, яка демонструє масштаби дитячих смертей у зонах конфліктів у 2018 році. Кожен з майже 4 тис. наплічників покликаний символізувати загибель дитини, повідомляє фонд.

Інсталяція з 3,758 тис. наплічників залишатиметься перед будівлею ООН у Нью-Йорку до 10 вересня — вона служитиме посланням світовим лідерам у період, коли діти повертаються до шкільних занять, і таким чином нагадає їм про цінність дитячих життів.

За даними ООН, минулого року в зонах конфліктів постраждали понад 12 тис. дітей, із яких майже 3 тис. загинули. Це найбільший показник відтоді як організація почала збирати такі дані.

Йдеться насамперед про конфлікти в Афганістані, Ємені, Південному Судані, Сирії, Сомалі, ЦАР. Зазначають, що найбільше дитячих жертв спричиняють авіаудари, артилерія, ракетні удари, саморобні вибухові пристрої тощо.

Як зазначає ЮНІСЕФ, в Україні з 14 квітня 2014 року на Донбасі зафіксовано 517 жертв серед дітей — із них 147 були вбиті і 370 поранені. Зокрема у 2018 році через бойові дії загинуло восьмеро дітей — троє загинули через обстріли, четверо підірвались на міні, ще одна дитина загинула від вибуху гранати.

«На цьому тижні багато дітей в усьому світі повертаються на шкільні лави, і ми звертаємо увагу на те, що тисячі дітей загинули в зонах конфліктів... Великі здобутки в інтересах дітей за останніх 30 років засвідчують, як багато ми можемо зробити, якщо матимемо політичну волю поставити дітей на перше місце», — зазначає виконавчий директор ЮНІСЕФ Генрієтта Форе.