Меморіал Голокосту в Бабиному Яру побудує фірма з Австрії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Переможцем конкурсу на найкращий проєкт Меморіального центру Голокосту у Бабиному Яру стала австрійська компанія Querkraft Architekten. Про це повідомляють на сторінці департаменту містобудування та аріхтектури КМДА у Facebook.

Конкурс тривав вісім місяців, у ньому взяли участь понад півтори сотні проєктів, які змагалися у два етапи. «Автори проєкту-переможця успішно впорались із завданням донести через архітектуру та ландшафт ті емоції, той біль, який пройшла ціла нація та наш народ. Це та трагедія, про яку необхідно говорити, про неї не можна забувати», — розповів директор департаменту Олександр Свистунов.

Основна експозиція буде розташована на глибині 20 метрів нижче від рівня землі. До неї вестиме довгий, схожий на розколину вхід, стіни якого в кінці коридору змикатимуться просто над відвідувачем.

«Це аналогія, з одного боку, шляху жертв Бабиного Яру до місця загибелі, а з іншого — спочатку непомітного, але безперервного сліпого занурення суспільства в пітьму насильства. Після того як відвідувач проходить основною експозицією, він повільно повертається в наповнений світлом простір, який є серцем Меморіального Центру, що символізує майбутнє. Саме тут розташовані приміщення для діалогу, досліджень і публічних заходів», — повідомляє департамент.