Звільнений Карпюк розповів про тортури в РФ та про повернення додому

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Один із політичних вʼязнів Кремля, Микола Карпюк, який повернувся з російського полону в результаті обміну ув’язненими 7 вересня, в інтерв’ю BBC Україна розповів про тортури в російській тюрмі та про своє повернення додому.

За його словами, побутові умови у в’язниці були непоганими, проте під час допитів правоохоронці застосовували до нього тортури.

«З 21 до 25 березня мене щовечора вивозили на допити з електричним струмом (я тоді перебував в ізоляторі тимчасового тримання № 1 Владикавказа), і при цьому цілодобово не давали спати. Тримали в кімнаті для допитів метр на метр, звареній із металевих ґрат. Сидіти чи стояти можна було, але закрити очей не давали», — розповів Карпюк.

Згодом слідчі зрозуміли, що тортурами українця не залякають, тому стали погрожувати, що викрадуть його дружину та сина.

За словами Миколи Карпюка, про те, що можливо буде обмін, він почав здогадуватись у серпні.

«Це було в ніч із 15 на 16 серпня. Мене попросили збиратися з речами на вихід. Я запитав, переселення це чи етап. Узагалі-то посеред ночі не можуть переселяти. Сказали, що це етап. Мене зустрів конвой, посадили в ГАЗель і повезли. Куди? Я не знав. Уже після прибуття до мене зайшов підполковник ФСБ. Він сказав, що я в СІЗО-2 Москви. Я перепитав, як це по-народному. Він відповів: «Лефортово». Тоді в мене з’явилась думка, що це може бути пов’язано з обміном», — розповів українець.

У ніч із 6 на 7 вересня Карпюку сказали збиратись з речами, але нічого не пояснили. Усе стало зрозуміло, коли побачив Сенцова та інших українських бранців.

«Але те, що це справді звільнення, відчув лише тоді, коли сів на борт нашого АН-148, бо це вже була територія України. Самого механізму обміну я не знаю. Ще не спілкувався з тими, хто міг би розповісти, як це було», — каже Карпюк.

  • Микола Карпюк — один із лідерів націоналістичної політичної партії УНА-УНСО. Брав участь у конфлікті в Придністровʼї, Абхазії на боці Грузії, акції «Україна без Кучми». За участь в останій був засуджений до 4,5 років неволі. Вийшов з тюрми в 2004. Під час Євромайдану приєднався до «Правого сектору». ФСБ затримала його 17 березня 2014 року під час перетину кордону в Чернігівській області.
  • Звільнений український політвʼязень Микола Карпюк після прибуття в київський аеропорт «Бориспіль» розповів про особливі стосунки з депутатом Вадимом Рабіновичем.
  • 7 вересня Україна і Росія провели обмін полоненими за формулою «35 на 35». Додому повернулися, зокрема, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, Едем Бекіров і моряки, захоплені в Керченській протоці. Українців урочисто зустріли в аеропорту «Бориспіль» родичі, журналісти та президент Володимир Зеленський.
  • Станом на сьогодні, 9 вересня, у клінічній лікарні «Феофанія» в Києві перебувають вісім з 11 українців, яких відвезли до медичного закладу після повернення з російського полону в результаті обміну ув’язненими 7 вересня. Українські моряки, які повернулися з російського полону, проходять обстеження в Національному військово-медичному клінічному центрі «Головний військовий клінічний госпіталь». Наразі стан їхнього здоров’я оцінюють як задовільний.