ВООЗ: Кожні 40 секунд у світі відбувається одне самогубство

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
ВООЗ: Кожні 40 секунд у світі відбувається одне самогубство

Ryoji Iwata / Unsplash

У світі кожні 40 секунд одна людина скоює самогубство, попри збільшення кількості країн, що впроваджують національні програми з профілактики суїцидів. З такою заявою напередодні Всесвітнього дня запобігання самогубствам, що відзначають 10 вересня, виступила Всесвітня організація охорони здоров’я.

«Незважаючи на прогрес, досі кожні 40 секунд одна людина помирає внаслідок самогубства. Кожен день стає трагедією для родини, друзів і колег. Проте самогубствам можна запобігти. Ми закликаємо всі країни вносити перевірені стратегії запобігання самогубствам у національні програми охорони здоров’я та освіти на постійній основі», — заявив виконавчий директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус.

За даними ВООЗ, на сьогодні лише 38 країн світу проводять політику боротьби з передумовами суїциду.

Загальний рівень самогубств у світі станом на 2016 рік становив 10,5 смертей на 100 тис. населення. Різниця між країнами коливається від 5 до понад 30 смертей на 100 тис. населення.

Тоді як 79% самогубств відбуваються у країнах із низьким і середнім рівнем доходів, найвищий показник мали багаті країни — 11,5 смертей на 100 тис. населення. У багатших країнах чоловіки накладають на себе руки втричі частіше за жінок, а в бідніших цей показник приблизно однаковий.

Згідно з даними ВООЗ, самогубство — друга за поширеністю причина загибелі молодих людей 15—29 років після дорожньо-транспортних пригод. Серед підлітків 15—19 років самогубство — друга за поширеністю причина смерті у дівчат після смерті під час пологів і третя за поширеністю у хлопців після ДТП і побутового насильства.

Зниження кількості самогубств безпосередньо повʼязано із забороною засобів або речовин, які можуть до нього призвести. Наприклад, у Шрі-Ланці заборона на продаж високотоксичних пестицидів знизила кількість суїцидів на 70%.