Гендиректор Nissan Сайкава подав у відставку. Його звинувачують в отриманні захмарних премій

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Гендиректор Nissan Сайкава подав у відставку. Його звинувачують в отриманні захмарних премій

Nissan

Генеральний директор Nissan Хірото Сайкава піде у відставку наступного тижня — через скандал, що стосується премій до зарплати. Про це пише ВВС.

Зробити це Сайкаву попросила рада директорів. Заяву про його відставку зробили за підсумками засідання ради Nissan, яке відбулося 9 вересня. Сайкава зізнався, що отримав надприбуток у межах бонусної системи компанії, але заперечував, що це незаконно. Як стало відомо, у 2013 році виконавчий директор отримав додаткові виплати від компанії близько $445 тис., які гендиректор готовий був повернути компанії.

Голова ради Ясуші Кімура додав, що Сайкава залишить займану посаду 16 вересня. У Nissan також підкреслили, що сподіваються знайти заміну топменеджеру до кінця наступного місяця. Видання зазначає, що скандал із переплатами спалахнув на тлі планів компанії скоротити понад 12 тис. робочих місць в усьому світі.

  • У листопаді минулого року в Японії заарештували президента Renault — Nissan Карлоса Гона за те, що він нібито занижував свої доходи у звітах для Токійської фондової біржі, а також використовував активи компанії у власних цілях. У разі визнання його провини за всіма пунктами звинувачення йому загрожує до 10 років позбавлення волі.
  • 64-річний Карлос Гон заявив у японському суді, що не причетний до фінансових злочинів, у яких його звинувачують. Гон вважається однією з провідних фігур в автомобільній промисловості, він вивів Nissan з тяжкої кризи і врятував компанію від банкрутства. Він приєднався до Nissan у 1999 році, після того як Renault придбала контрольний пакет акцій, і став генеральним директором компанії в 2001 році. За рік — з березня 2011 до березня 2012 року — Гон заробив $12,5 млн і став найбільш високооплачуваним топменеджером у Японії.
  • 5 березня суд Японії звільнив Гона під заставу в один мільярд ієн. На початку квітня прокуратура Токіо знову заарештувала Гона. Його підозрюють у нецільовому використанні грошей Nissan для власних потреб.