Справа Гандзюк: адвокати Мангера добиваються скасування обвинувальних вироків виконавцям нападу

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Адвокати голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера намагаються добитися скасування обвинувального вироку, винесеного виконавцям нападу на радницю мера міста Катерину Гандзюк. Про це повідомляють активісти руху «Хто замовив Катю Гандзюк?».

Йдеться про скарги адвокатів Дмитра Ільченка та Максима Дунаєва, які вони подали до Касаційного кримінального суду Верховного суду.

«У реєстрі ми знайшли інформацію про дві касаційні скарги адвокатів Ільченка (адвокат Мангера у справі про вбивство Гандзюк) і Дунаєва (адвокат, повʼязаний із Мангером через іще одного фігуранта справи). І ці скарги на вирок виконавцям вбивства від адвокатів замовника. Фактично адвокати Мангера визнають свою провину і йдуть ва-банк», — пишуть активісти руху у Facebook.

Касаційні скарги подані в інтересах засуджених учасників нападу, який став причиною загибелі Катерини Гандзюк.

  • 31 липня 2018 року на радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк вилили близько літра кислоти. Вона отримала хімічні опіки 30% тіла. 4 листопада Гандзюк померла в лікарні. Замовником убивства слідство вважає очільника Херсонської обласної ради Владислава Мангера. 11 лютого йому оголосили про підозру в організації злочину.
  • 6 червня Покровський районний суд Дніпропетровської області ухвалив вирок пʼятьом ексбійцям АТО, які брали участь у вбивстві Гандзюк. Тюремні терміни отримали Сергій Торбін (організатор), Микита Грабчук (облив кислотою), Віктор Горбунов (купив кислоту), Вʼячеслав Вишневський (був спостерігачем) і Володимир Васянович (був спостерігачем).
  • 24 липня стало відомо, що ГПУ зупинила досудове розслідування щодо підозрюваних в організації нападу на Гандзюк — Мангера та Олексія Левіна. Адвокати Мангера хочуть оскаржити це рішення, а сторона потерпілих вважає, що підозрювані можуть взагалі уникнути відповідальності.