«Голос Америки»: Пінчук заплатив за лобіювання інтересів Януковича майже $6 млн у 2012 році

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Український бізнесмен Віктор Пінчук заплатив близько $5,7 млн за послуги американських лобістів, які працювали на Віктора Януковича у 2012 році. Про це йдеться в матеріалі «Голосу Америки», що базується на свідченнях колишнього радника експрезидента США Барака Обами Грега Крейга у суді.

За даними журналістів, Пінчук платив за роботу юристів двох фірм — американської Skadden іа британської FTI. Першій він заплатив $4,6 млн, переказуючи гроші через Пола Манафорта.

«Бізнесмен платив не лише за послуги з написання звіту [із назвою Veritas, що стосувався засудженої в Україні Юлії Тимошенко]. Він оплачував поїздки юристів до України та Європи, включно з перельотами у бізнес-класі, проживанням у найдорожчих готелях Києва і добовими», — йдеться в матеріалі «Голосу Америки».

За роботу лондонської піар-фірми FTI Віктор Пінчук платив із травня по грудень 2012 року. Місяць їхньої роботи коштував 90 тис. фунтів стерлінгів плюс покриття додаткових витрат і податків, тож загальна сума становила щонайменше 720 тис. фунтів. Як пише видання, за тодішнім курсом це понад $1,1 млн. Таким чином, за відбілювання репутації Януковича Пінчук заплатив щонайменше $5,7 млн.

Сам Пінчук заперечує, що має стосунок до проєкту Veritas, але його прізвище зазначене в деяких документах. Також його прізвище звучало на кожному судовому засіданні проти Грега Крейга, якого звинувачували в приховуванні роботи на Януковича.

«Голос Америки» зазначає, що звертався за коментарем до пресслужби Пінчука, але там не відповіли.

  • Під час судового процесу у США над колишнім радником президента США Барака Обами Грегом Крейгом стали відомі деталі його роботи на уряд Віктора Януковича у 2012 році.
  • Грег Крейг, будучи партнером у юридичній фірмі Skadden, працював разом із Полом Манафортом для Януковича. На замовлення українського Міністерства юстиції Крейг разом із колегами підготував юридичний звіт про судовий процес над Юлією Тимошенко і передав його для публікації в The New York Times. Звіт містив детальний аналіз справи експрем’єрки на відповідність західним стандартам правосуддя. Але, на думку прокурорів, справжньою метою проекту було показати, що вирок Тимошенко не мав ознак політичного переслідування. Як зазначає видання, звіт мав стати частиною проєкту Veritas з відбілювання репутації тодішньої української влади у світі.
  • 5 вересня суд присяжних у Вашингтоні визнав невинуватим колишнього радника президента Барака Обами Грега Крейга за звинуваченнями у брехні щодо роботи на експрезидента України Віктора Януковича.