НБУ скасував ліміт на повернення коштів від продажу цінних паперів для іноземних інвесторів

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Національний банк скасував ліміт на репатріацію коштів для іноземних інвесторів, які вони отримують від продажу цінних паперів, корпоративних прав, а також внаслідок зменшення статутних капіталів юридичних осіб або виходу з господарських товариств.

Раніше ліміт складав €5 млн на місяць, повідомляє пресслужба НБУ. Як повідомили в банку, його скасували в рамках валютної лібералізації та для поліпшення інвестиційного клімату.

Також НБУ розширює перелік банківських операцій, які можуть здійснювати нерезиденти. Тепер на їхні поточні рахунки можна зараховувати кошти в гривнях, отримані як дивіденди, процентні доходи за цінними паперами й інші доходи від обʼєктів прав власності в Україні, які не повʼязані з їхнім відчуженням, продажем, ліквідацією або зменшенням статутного капіталу.

«Зазначені ослаблення разом із раніше скасованим обмеженням на репатріацію дивідендів дозволяють нерезидентам гнучко розпоряджатися власними коштами як в іноземній валюті, так і в гривні», — повідомляє НБУ.

Спрощення процедури повернення іноземних інвестицій також сприятиме їхньому подальшому припливу в Україну, вважають в НБУ.