Рада ухвалила законопроєкт про імпічмент президента в цілому. За — 245 голосів

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Рада ухвалила законопроєкт про імпічмент президента в цілому. За — 245 голосів

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт № 1012 про імпічмент президента. Документ приймали в два етапи: «за» в першому читанні проголосували 337 народних депутатів, утрималися — 46, проти — 0 голосів.

Документ, який розглядали в залі за скороченою процедурою, визначає порядок дострокового припинення повноважень президента. Для початку такої процедури парламент створює Тимчасову слідчу комісію, до якої входять народні депутати, спеціальний прокурор і спеціальні слідчі, а президенту призначают спеціальних захисників. ТСК готує висновки для Ради щодо причин імпічменту.

Питання про дострокове припинення повноважень голови держави виноситься на голосування на відкритому засіданні Ради. У разі якщо депутати проголосували за імпічмент, це рішення передається до Конституційного суду для підтвердження законності процедури.

У разі позитивного висновку КС рішення про імпічмент вважатиметься ухваленим. Але якщо після висновків ТСК Рада проголосує проти імпічменту, спікер парламенту повинен вибачитися перед президентом.

Цей законопроєкт спрощує процедуру усунення голови держави. Зокрема, для її початку необхідні лише 226 голосів депутатів, а не голоси конституційної більшості (300 нардепів), як пропонувалося попереднім законопроєктом № 1098 про тимчасові слідчі комісії, який теж передбачав процедуру імпічменту. Попередній законопроєкт був зареєстрований у листопаді 2014 року кількома народними депутатами, зокрема ексспікером Верховної Ради Андрієм Парубієм. Рада ухвалила його 6 червня, але президент Зеленський документ не підписав.

Виступаючи перед голосуванням 10 вересня, Парубій нагадав депутатам, що законопроєкт, який ухвалив парламент 6 червня, вже передбачає процедуру імпічменту. Він заявив, що президент Володимир Зеленський має підписати вже ухвалений закон, а Раду закликав «не займатися законодавчим спамом».

Друге читання

Через 10 хвилин після голосування в першому читанні спікер Дмитро Разумков запропонував ухвалити законопроєкт відразу в цілому, але нардеп Ірина Геращенко («Європейська солідарність») заявила, що проєкт закону повинен отримати правки до другого читання. На що Данило Гетьманцев («Слуга народу») відповів їй, що в цьому немає потреби, оскільки нардепи розглянули правки на засіданні комітету.

Разумков вислухав усі сторони, але все одно поставив законопроєкт на голосування у другому читанні. За нього проголосували 245 нардепів.