Північна Корея, Білорусь і Китай. CPJ назвав десять країн з найжорсткішою цензурою

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Комітет із захисту журналістів (CPJ) оприлюднив перелік десяти країн з найжорсткішою цензурою, у який потрапили Північна Корея, Білорусь і Китай.

Список заснований на дослідженні рівня репресій у зазначених країнах, починаючи тюремним увʼязненням і законами та закінчуючи обмеженням доступу в інтернет і соціальні мережі. Факторами для відбору до ТОП-10 також служили залякування журналістів, стеження і самоцензура.

У першу трійку увійшли Еритрея, Північна Корея і Туркменістан. Далі йдуть Саудівська Аравія, Китай, Вʼєтнам, Іран, Екваторіальна Гвінея, Білорусь і Куба.

«У трьох перших країнах — Еритреї, Північній Кореї та Туркменістані — засоби масової інформації служать рупором держави, а будь-яка незалежна журналістика здійснюється з вигнання. Ті деякі іноземні журналісти, які отримали дозвіл вʼїхати у країну, перебувають під пильним наглядом. Інші країни у списку використовують поєднання жорсткої тактики, такої як переслідування і довільні затримання, а також постійне стеження і цілеспрямований злам, щоб змусити замовкнути незалежну пресу. Саудівська Аравія, Китай, Вʼєтнам та Іран особливо вправні у застосуванні цих двох видів цензури: тюремного увʼязнення і переслідування журналістів і їхніх сімей, а також у цифровому моніторингу та цензурі в інтернеті та соціальних мережах», — йдеться в доповіді.