Прокуратура Криму розкрила викрадення та вбивство кримськотатарського активіста Решата Аметова

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Прокуратура АР Крим повідомила про розкриття вбивства кримськотатарського активіста Решата Аметова під час російської анексії Криму. Про це повідомила пресслужба відомства.

«Завдяки співпраці прокуратури, поліції та правозахисної організації сьогодні розкрито злочин і повідомлено про підозру викрадачам, які були учасниками «Самооборони Криму», — зазначив прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов.

Викрадення Аметова учасниками «Самооборони Криму» здійснювалося під керівництвом колишнього військовослужбовця Збройних сил Росії Євгена Скрипника, який проходив військову службу в 76-й повітряно-десантній дивізії та в 728-му окремому батальйоні звʼязку ЗС РФ. За версією прокуратури, після скоєння зазначеного злочину підозрюваний покинув АР Крим, брав участь в бойових діях у складі терористичної організації «ДНР» і у квітні 2014 року скоїв аналогічний злочин, повʼязаний з організацією викрадення трьох офіцерів спецпідрозділу Служби безпеки України «Альфа».

Кримська поліція оголосила в розшук викрадачів Решата Аметова — колишнього військовослужбовця ЗС РФ Євгена Скрипника, учасників НСЗФ «Самооборони Криму» Олександра Баглюка й Олександра Руденка.

«На сьогодні зазначеним особам повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 146, ч. 2 ст. 260 КК України (загрожує до 10 років позбавлення волі). Відносно підозрюваних отримані відповідні санкції суду про їх затримання. Крім того, відносно Скрипника до військової прокуратури направлено повідомлення про його причетність до викрадення та катування офіцерів підрозділу «Альфа» СБУ», — йдеться в повідомленні Нацполіції.

Їм загрожує до 10 років позбавлення волі.

Справа Решата Аметова

38-річний житель Симферополя Решат Аметов — одна з перших жертв окупації Криму. Уранці 3 березня 2014 року він вийшов з будинку, сказавши рідним, що має намір піти у військкомат і записатися до лав добровольців української армії. Пізніше відеокамери зафіксували, як він проводив одиночний пікет проти анексії Криму російськими військами на площі Леніна, перед будівлею уряду Криму. На відео також зафіксовано момент, коли кілька представників «Самооборони Криму» там же, на площі, скручують йому руки і саджають в автомобіль. Через два тижні Решата Аметова знайшли мертвим у полі біля села Суничне Білогірського району. На тілі чоловіка були виявлені численні сліди тортур, голова була обвʼязана клейкою стрічкою, а поруч знайшли наручники. Причиною смерті, як встановили пізніше, стало ножове поранення в область ока.

У 2017 році пʼятий президент України Петро Порошенко присвоїв Решату Аметову посмертно звання Героя України. Порошенко назвав Решата Аметова «мужнім сином кримськотатарського народу, людиною, яка не уявляла життя без українського Криму».