Сенцов і Кольченко: Про Цемаха вперше почули в літаку на Київ

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Звільнені політвʼязні Олег Сенцов і Олександр Кольченко вперше дізналися про бойовика Володимира Цемаха, через якого, імовірно, затримувався обмін між Україною та Росією, лише в літаку до Києва 7 вересня. Про це вони сказали на пресконференції.

Також вони сказали, що нічого не знали про акцію в Києві напередодні їхнього звільнення. Тоді активісти вимагали від української влади не видавати Росії Цемаха.

І Сенцов, і Кольченко поки не сформували власного ставлення до того, що Україна включила в список на обмін бойовика Цемаха, який є ключовим підозрюваним у справі про збиття MH17.

  • 7 вересня Україна і Росія провели обмін полоненими за формулою «35 на 35». Додому повернулися, зокрема, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, Едем Бекіров і моряки, захоплені в Керченській протоці. Українців урочисто зустріли в аеропорту «Бориспіль» родичі, журналісти та президент Володимир Зеленський.
  • Станом на 9 вересня у клінічній лікарні «Феофанія» в Києві перебували вісім з 11 українців, яких відвезли до медичного закладу після повернення з російського полону в результаті обміну ув’язненими 7 вересня. Українські моряки, які повернулися з російського полону, проходять обстеження в Національному військово-медичному клінічному центрі «Головний військовий клінічний госпіталь». Наразі стан їхнього здоров’я оцінюють як задовільний.
  • Україна обіцяє купити квартири звільненим із російських тюрем Олегу Сенцову, Олександру Кольченку, Володимиру Балуху й Артуру Панову. Про це заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.