«Ми все це відсікали». Сенцов і Кольченко розповіли про спроби вручити їм російські паспорти під час увʼязнення

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Попри спроби влади Росії видати Олегу Сенцову й Олександру Кольченку російські паспорти, вони наполегливо і неодноразово відмовлялися від них. Про це звільнені політвʼязні розповіли на пресконференції в Києві.

«Мені намагалися кілька разів вручити [російський паспорт], Саша теж розповідав таку історію... Але ми все це відсікали, тому в нас не було ніяких російських паспортів», — сказав Сенцов.

Кольченко також розповів, що співробітники колоній намагалися ставитися до нього «максимально коректно» через гучність справи. «Але при цьому все було за правилами — ні кроку праворуч, ні кроку ліворуч», — сказав він.

Сенцов зазначив, що ставлення до нього було приблизно таким самим. «До мене не було ніякого фізичного впливу, але психологічний, звісно, був», — сказав він.

  • 7 вересня Україна і Росія провели обмін полоненими за формулою «35 на 35». Додому повернулися, зокрема, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, Едем Бекіров і моряки, захоплені в Керченській протоці. Українців урочисто зустріли в аеропорту «Бориспіль» родичі, журналісти та президент Володимир Зеленський.
  • Станом на 9 вересня у клінічній лікарні «Феофанія» в Києві перебували вісім з 11 українців, яких відвезли до медичного закладу після повернення з російського полону в результаті обміну ув’язненими 7 вересня. Українські моряки, які повернулися з російського полону, проходять обстеження в Національному військово-медичному клінічному центрі «Головний військовий клінічний госпіталь». Наразі стан їхнього здоров’я оцінюють як задовільний.
  • Україна обіцяє купити квартири звільненим із російських тюрем Олегу Сенцову, Олександру Кольченку, Володимиру Балуху й Артуру Панову. Про це заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.