У Росії науковець, намагаючись захистити удмуртський етнос, підпалив себе. Чоловік помер у лікарні

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

У російському Іжевську біля будівлі Державної ради Удмуртії вчений Альберт Разін підпалив себе. Він вимагав захистити удмуртський етнос. Про це повідомляє сайт «Idel.Реалії».

Поруч із Разіним знайшли плакати, на одному з яких написано: «І якщо завтра моя мова зникне, то я готовий сьогодні померти».

Через кілька годин після події Разін помер у лікарні. Йому було 79 років. Чоловік був кандидатом філософських наук, доцентом, заслуженим діячем науки Удмуртії, активним учасником удмуртського національного руху «Удмурт Кенеш» і клубу вчених «Тодосчі».

Разін був одним з учених, які влітку минулого року звернулися з відкритим листом до голови Держради Удмуртії Олексія Прасолова і депутатів з вимогою не підтримувати законопроєкт про скасування обов’язкового вивчення мов корінних народів Росії в середніх школах, спрямований Державною думою для оцінки в регіони.

Зі свого боку глава «Асоціації фіно-угорських народів РФ» Петро Тултаєв заявив, що вчинок Альберта Разіна незрозумілий, адже удмуртська мова вивчається і викладається в школах республіки, а міністр національної політики Удмуртії Лариса Буранова зазначила, що не повʼязує загибель Разіна з мовною ситуацією в республіці.