Японія планує злити забруднені води Фукусіми в Тихий океан

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Міністр охорони навколишнього середовища Японії Йошиакі Харада заявив, що оператору зруйнованої в 2011 році атомної електростанції Фукусіма доведеться скинути велику кількість забрудненої води зі станції безпосередньо в Тихий океан. Про це пише The Guardian.

Відтоді як у березні 2011 року сталося цунамі, що зруйнувало АЕС, на обʼєкті накопичилося понад 1 млн тонн забрудненої води. Оператор боровся з проблемою забруднення ґрунтових вод, які змішувалися з водою, що використовується для запобігання розплавленню трьох пошкоджених зон реактора.

Оператор намагався видалити більшість радіонуклідів з води, але поки що не існує технології очищення води від тритію — радіоактивного ізотопу водню. Прибережні атомні станції зазвичай скидають воду, яка містить тритій, в океан. Це відбувається в незначних кількостях.

Минулого року «Токіо Tepco» визнала, що вода в її резервуарах, крім тритію, досі ще містить інші забруднюючі речовини. Понад 1 млн тонн забрудненої води зберігається в майже тисячі резервуарів на Фукусімі, але оператор попередив, що до 2020 року її вже буде ніде зберігати.

«Єдиний вихід — злити її в океан», — сказав Харада. Видання зазначає, що рішення про те, як утилізувати воду, не прийматимуть, поки уряд не отримає звіт від групи експертів. Інші варіанти включають випаровування рідини або зберігання її на суші протягом тривалого періоду.

В одному з досліджень Спільноти атомної енергії Японії повідомлялося, що може знадобитися 17 років для скидання очищеної води після її розведення, щоб зменшити кількість радіоактивних речовин до безпечного рівня.

Сусідня Південна Корея вже висловила стурбованість тим, як це вплине на якість її власних морепродуктів. Минулого місяця Сеул викликав високопоставленого представника японського посольства, щоб зʼясувати, як Японія обслуговує води Фукусіми.

Японія витратила 34,5 млрд єн ($320 млн) на будівництво стіни, щоб підземні води не потрапили до трьох пошкоджених зони реактора. Однак вдалося лише знизити потік ґрунтових вод з приблизно 500 тонн до 100 тонн на день.