Звільненому кримськотатарському активісту Бекірову зробили операцію на серці

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Звільненому кримськотатарському активісту Бекірову зробили операцію на серці

Facebook / Anton Naumliuk

Кримськотатарському активісту Едему Бекірову, який повернувся до материкової України після 9 місяців ув’язнення в окупованому Криму, зробили операцію на серці. Наразі він перебуває в реанімації, повідомляє його дочка Елеонора у Facebook.

«Учора батька перевели до кардіологічного відділення «Феофанії». Сьогодні йому зробили операцію, яка тривала п’ять годин. Зараз він перебуває в реанімації. Молимось, щоб усе пройшло добре!» — написала Елеонора Бекірова.

За її словами, 9 місяців у СІЗО дуже позначились на його здоров’ї — як фізичному, так і психічному.

«З ним працюватиме психолог, який, я сподіваюся, допоможе йому морально відновитися», — зазначила дочка активіста.

  • Жителя селища Новоолексіївка Херсонської області Едема Бекірова затримали російські силовики на вʼїзді в анексований Крим уранці 12 грудня 2018 року. Відомо, що він їхав до Криму, щоб відвідати 78-річну матір і родичів. Російські силовики затримали його за підозрою у незаконному зберіганні боєприпасів і вибухівки. Підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя заарештував Бекірова. Сам затриманий неодноразово заявляв про свою невинуватість.
  • На початку серпня Едем Бекіров, якого утримують у СІЗО Сімферополя, написав заяву на випадок його етапування в Красноперекопськ. Адвокат Бекірова Олексій Ладін заявив, що етап із СІЗО до суду — 123 км, влітку і в автозаку, розбитими дорогами Північного Криму — Едем Бекіров не переживе.
  • 22 серпня тяжкохворого Бекірова вивозили до лікарні на обстеження, а після обстеження його знову повернули до СІЗО в Сімферополі. 27 серпня політв’язня планували госпіталізувати на сім днів у неврологічне відділення для подальшого обстеження.
  • 27 серпня Бекірова відпустили з СІЗО під особисте зобов’язання. Він перебував за ґратами 258 днів — із 12 грудня 2018 року.
  • Перед обміном Бекірова вивезли з окупованого Сімферополя до Москви та тримали там протягом двох тижнів на конспіративній квартирі. 7 вересня бранець повернувся до України в рамках обміну полоненими за формулою «35 на 35».