Нетаньягу в телезверненні пообіцяв анексувати Йорданську долину в разі перемоги на виборах

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Премʼєр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу пообіцяв анексувати Йорданську долину в разі перемоги його партії «Лікуд» на загальних виборах наступнного тижня. Про це пише ВВС.

«Є одне місце, де ми можемо застосувати суверенітет Ізраїлю відразу після виборів. Якщо я отримаю від вас, громадяни Ізраїлю, чіткий мандат на це ... я оголошую про намір подати заявку на формування наступним урядом ізраїльського суверенітету над долиною Йордану та північним Мертвим морем», — заявив Нетаньягу у телезверненні.

Нетаньягу додав, що приєднає до Ізраїлю всі єврейські поселення на Західному березі, але для цього потрібно дочекатися публікації плану президента США Дональда Трампа щодо врегулювання конфлікту між ізраїльтянами та палестинцями. Представники Палестинської автономії вважають, що такий крок «остаточно поховає надію на мир у регіоні».

Під час війни 1967 року Ізраїль окупував Західний берег річки Йордан разом зі Східним Єрусалимом, Сектором Гази та Голанськими висотами. Міжнародна спільнота досі не визнає суверенітет Ізраїлю над цими територіями. Ізраїль побудував там близько 140 населених пунктів, які згідно з міжнародним правом вважаються незаконними.

Парламентські вибори в Ізраїлі

17 вересня відбудуться дострокові вибори депутатів Кнесету. Попередні вибори відбулися у квітні, після них Нетаньягу вперше в історії країни не зміг сформувати правлячу коаліцію. 30 травня Кнесет проголосував за саморозпуск і проведення нових виборів.