Тейлор: Зеленський залучить Трампа, якщо «нормандський формат» не дасть результатів

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор заявив, що президент Володимир Зеленський залучить Дональда Трампа до переговорів щодо Донбасу, якщо нинішній «нормандський формат» не дасть результатів. Про це він сказав в інтервʼю «Голосу Америки».

«Ось уже 5 років триває робота над Мінськими домовленостями, 5 років діє «нормандський формат». І якщо це може принести результати — чудово. Якщо ж результатів не буде, то, гадаю, може з’явитися прохання про появу інших учасників, таких як Сполучені Штати та Велика Британія», — сказав він.

Тейлор уточнив, що США не будуть відмовлятися від пропозиції Зеленського.

«Сполучені Штати і Британія дуже зацікавлені в тому, щоб допомогти усім сторонам, особливо Україні, знайти мирне рішення щодо Донбасу. Тому коли запит буде отриманий, ми будемо зацікавлені», — сказав він.

  • 28 серпня президент Володимир Зеленський провів зустріч з радником президента США з національної безпеки Джоном Болтоном, на якій вони обговорили заходи зі зміцнення стратегічного партнерства, підготовку двосторонніх переговорів на рівні глав держав, а також можливості поглиблення співробітництва у сферах безпеки й оборони. Зеленський висловив сподівання, що США зможуть більше залучатися до переговорного процесу стосовно Донбасу, і зазначив, що українська сторона вітала б приєднання США до «нормандського формату».
  • 9 вересня Дональд Трамп заявив, що готовий долучитися до переговорів у «нормандському форматі» щодо України. Раніше він назвав обмін заручниками між Україною та Росією, що відбувся 7 вересня, «гігантським кроком до миру».
  • 10 вересня президент США Дональд Трамп звільнив свого радника з питань національної безпеки Джона Болтона.