Reuters: Відставка радника президента США Джона Болтона посприяє відновленню домовленостей із КНДР

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Reuters: Відставка радника президента США Джона Болтона посприяє відновленню домовленостей із КНДР

Kyodo News via Getty Images

Влада Північної Кореї розцінює відставку радника з національної безпеки США Джона Болтона як хороший сигнал для відновлення переговорів про відмову від ядерної зброї. Раніше у КНДР його називали «воєнним маньяком», повідомляє Reuters.

У минулому Болтон пропонував скинути владу династії Кімів військовим шляхом. За інформацією американських високопосадовців, саме він винний у провалі переговорів між Дональдом Трампом та Кім Чен Ином, які відбулись у В’єтнамі на початку 2019 року.

Трамп оголосив про відставку Болтона через день після того, як Північна Корея запропонувала поновити переговори, а потім раптово провела випробування ракет. Політичні аналітики зазначають, що без Болтона стосунки Вашингтона і Пхеньяна покращаться, але це не гарантує відмову КНДР від ядерної зброї.

На думку експерта Центру національних інтересов Гаррі Казіаніса, тепер Трамп може призначити на роль радника з національної безпеки людину, яка буде проти військових шляхів зміни режиму і підтримає дипломатичні засоби впливу на Пхеньян.

Серед можливих кандидатів називають ім’я дипломата і спеціального представника США на переговорах із КНДР Стівена Бігуна — твердого прихильника взаємодії з Пхеньяном.

Попри звільнення Болтона, Вашингтон не проявив жодних ознак пом’якшення своїх вимог щодо денуклеаризації Північної Кореї, хоча без старого радника з нацбезпеки це питання вже навряд чи буде підніматися у форматі «все або нічого».

«Можливо, не всі любили Болтона, але він точно був оплотом проти недоопрацьованої ядерної угоди з Північною Кореєю, бо дуже добре знав її переговорну тактику», — сказав колишній радник з питань ядерної зброї Південної Кореї Кім Гонг Кюн.