У ФСБ намагалися схилити Сущенка до співпраці, але не катували його

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
У ФСБ намагалися схилити Сущенка до співпраці, але не катували його

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Звільнений з російського увʼязнення журналіст Укрінформу Роман Сущенко розповів, що співробітники ФСБ намагалися його вербувати, а тюремники схиляли до співпраці.

Про це він заявив на пресконференції.

«Спроби такі були відразу після затримання. Це був підполковник слідчого управління ФСБ Свинолуп. Він просто зайшов і запропонував співпрацювати зі слідством», — сказав Сущенко, додавши, що його держадвокат сповістила йому про загрозу 20 років позбавлення волі, і це могло бути частиною тиску.

За його словами, більше у ФСБ не намагалися його вербувати. Два рази йому пропонували співпрацювати з адміністрацією вʼязниці, але Сущенко відмовився підписувати угоду.

Адвокат журналіста розповів, що його підзахисного врятувала від тортур публічність.

«Кейс Романа був занадто публічним. І зрозуміло, що звʼязок з адвокатом, який може вийти і розповісти, що такий тиск здійснюється, перешкоджав тому, щоб розводити його в тюрмі на співпрацю [...]. Роман був врятований від катувань або фізичного тиску завдяки публічності його справи», — сказав адвокат Сущенка Марк Фейгін.

  • Журналіста Сущенка затримали в Москві 30 вересня 2016 року. Представники ФСБ заявили, що Сущенко — український шпигун і збирав інформацію про діяльність Збройних сил РФ і Росгвардії. Російський суд дав йому 12 років колонії. 8 жовтня 2018 року його етапували в колонію в Росії.
  • 7 вересня Україна і Росія обмінялися полоненими за формулою «35 на 35». Додому повернулися, зокрема, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, а також моряки, захоплені в Керченській протоці.
  • Сущенко розповів, що його затримання ФСБ готувала понад рік.