«Чекав більшого». Голова НАЗК Мангул про законопроєкт Зеленського щодо реформи агентства

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Володимир Мангул занепокоєний деякими пунктами в законопроєкті про реформу органу, який подав президент Володимир Зеленський. За його словами, він «чекав більшого» від документу. Про це Мангул розповів в інтервʼю theБабелю.

Законопроєкт передбачає, що в. о. голови НАЗК призначає Кабінет міністрів без конкурсу. За словами Мангула, в такому разі агентство втратить незалежність. Крім цього, очільник НАЗК стане керівником державної служби.

«Навіщо тоді залишати посаду керівника апарату та його заступника? Крім того, голові НАЗК та його заступникам будуть платити на порядок більше, ніж уповноваженим особам НАЗК. Їхні зарплати повинні бути одного рівня — саме так це влаштовано в інших антикорупційних органах», — сказав він.

Крім цього, Мангулу не подобається пункт про те, що чиновники не повинні вносити до реєстру інформацію «про суттєві зміни майнового стану».

«Із цим я не згоден. Якщо чиновник отримав дохід або придбав майно, яке коштує понад 50 прожиткових мінімумів [приблизно 100 тис. грн], їх потрібно декларувати в реєстрі. Ми пропонували звільнити від цього чиновників, лише якщо вони отримали дохід за основним місцем роботи, — тоді це буде фіксувати реєстр податкової служби», — сказав він.

Серед плюсів запропонованого Зеленським законопроєкту голова НАЗК називає доступ до всіх реєстрів, який мають отримати детективи.

«Наприклад, у нашої системи контролю декларацій буде автоматичний доступ до всіх 16 реєстрів і баз даних; зараз у нас є доступ тільки до 13. Ми отримаємо доступ до Спадкового реєстру, Єдиного реєстру довіреностей та Реєстру актів цивільного стану», — сказав Мангул. Також детективи зможуть отримувати інформацію від нотаріусів, що раніше було неможливо.

  • Детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) хочуть отримати повний доступ до реєстру декларацій, який є в розпорядженні Національного агентства з питань запобігання корупції. Про це заявив голова НАЗК Володимир Мангул.
  • З 4 лютого Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) запустило реєстр корупціонерів.