Міжнародна слідча група перекваліфікували Цемаха зі свідка на підозрюваного. Тим часом він прямує з Москви додому

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Нідерланди перекваліфікували Володимира Цемаха, який раніше вважався ключовим свідком у справі про збиття малайзійського літака MH17 над Донбасом, у підозрювані. Про це в інтервʼю DW повідомила депутатка Європарламенту від Нідерландів Каті Пірі.

За її словами, міжнародна слідча група (JIT) і нідерландський прокурор поширили лист, у якому йшлося про те, що тепер Цемаха розглядають в якості одного з підозрюваних.

Саме Каті Пірі стала автором відкритого листа, підписаного 4 вересня 40 депутатами Європарламенту, в якому вони закликали президента України Володимира Зеленського не допустити видачі Володимира Цемаха Москві. Вона вважає, що рішення Києва внести Цемаха в список для обміну ув’язненими з Росією стало вкрай болючим і для Нідерландів, і для родичів жертв збитого MH17.

«З міжнародного погляду Україна має зобов’язання, що передбачають всебічну співпрацю в спробах знайти відповідальних за збитий літак MH17. І віддавши одного з підозрюваних Москві, Україна тим самим не дотримала своєї обіцянки», — вважає європарламентар.

Пірі додала, що наполеглива вимога Росії віддати їй Цемаха свідчить про те, що Москва визнає свою провину в катастрофі рейсу MH17.

Тим часом дочка Цемаха зробила у соціальній мережі «ВКонтакте» допис про те що вони «їдуть додому». Імовірніше за все йдеться про тимчасово окуповану територію Донбасу — так звану «ДНР».

Вконтакте / Мария Левченко-Цемах

  • 7 вересня Україна і Росія провели обмін полоненими за формулою «35 на 35». Додому повернулися, зокрема, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, Едем Бекіров і моряки, захоплені в Керченській протоці. Українців урочисто зустріли в аеропорту «Бориспіль» родичі, журналісти та президент Володимир Зеленський.
  • У відповідь Україна передала Росії Кирила Вишинського, Володимира Цемаха, Максима Одинцова, Олександра Баранова та інших увʼязнених.
  • Міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок написав у відкритому листі, що Нідерланди шкодують про видачу Володимира Цемаха Росії в межах обміну. За словами Блока, Україна передала Цемаха під тиском Москви.