Голова ЦВК Сліпачук: Розпуск комісії поставить під сумнів легітимність виборів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук вважає, що звільнення усіх членів комісії поставить під сумнів легітимність останніх волевиявлень в Україні. Про це вона заявила на засіданні комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

«ЦВК є органом, який безпосередньо легітимізує владу як президента, так і парламенту. Зараз ви підняли питання, яке ставить під сумнів легітимність проведених виборчих процесів», — сказала вона.

Сліпачук додала, що з початку своєї роботи ЦВК була абсолютна незалежна і рівновіддалена від усіх політичних сил. «І саме це стало запорукою такого успішного результату проведених виборчих кампаній», — зазначила вона.

Голова ЦВК підкреслила, що всі міжнародні спостерігачі зазначили, що багато проблем, з якими стикнулася ЦВК, є проблемами виборчого законодавства та повного безладу в судовій практиці. «Я розумію, що є певні політичні рішення, які можуть бути прийняті, в тому числі, в стінах парламенту. Але будь-яке політичне рішення має відповідати закону», — заявила вона.

Відповідаючи на претензії щодо діяльності ЦВК, Сліпачук нагадала, що комісія не має повноважень для перевірок інформації, яку подають кандидати в депутати. Стосовно округу 198, де суд скасував реєстрацію народного депутата, голова ЦВК заявила, що в останньому судовому рішенні від 9 вересня зазначено, що дії комісії були послідовними і своєчасними.

Також Сліпачук прокоментувала ситуацію на 169 окрузі в Харкові, де переміг кандидат від «Слуги народу» Олександр Куницький. Голова ЦВК назвала ситуацію з Куницьким непересічною, тому що він «публічно визнав і іноземне громадянство, і те, що подані ним документи не відповідають обставинам».