У Гонконгу через роковини теракту 11 вересня призупинили протести

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Гонконгу через роковини теракту 11 вересня призупинили протести

sonotoki / Flickr

Гонконгські активісти призупинили протести через роковини теракту, який відбувся 11 вересня 2001 року в США, повідомляє Reuters.

«У знак солідарності проти тероризму, всі форми протестів у Гонконгу будуть припинені 11 вересня, але це не стосується можливих співів та скандувань», — зазначали протестувальники у спільній заяві.

При цьому учасники акцій протесту обурились через повідомлення від державного видання China Daily про нібито заплановані ними теракти.

«Антиурядові фанатики планують масивні терористичні атаки, що включають підрив газових труб у Гонконгу 11 вересня», — йдеться у повідомленні China Daily у супроводі фотографії з перехопленими авіалайнерами, що врізаються в башти Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку.

Також видання повідомило про підготовку дискримінаційних нападів на людей, які не говорять кантонською мовою. Протестувальники відкинули ці звинувачення як абсурдні.

«Нам навіть не потрібен факт-чекінг, щоб розуміти, що це фейк. Державні медіа не дбають про достовірність. Вони будуть розповсюджувати будь-що, переконуючи, ніби отримали це через WhatsApp або від друзів своїх друзів», — наводить Reuters коментар одного з протестувальників на ім’я Майкл.

  • Продемократичні протести тривають у Гонконгу протягом літа. Приводом став законопроєкт, що дозволяє екстрадицію мешканців до материкового Китаю. 18 серпня відбулася одна з наймасовіших акцій протесту. Близько 1,7 млн людей — чверть населення території — взяли участь у мирному марші. Але зростання насильства супроводжується страхом, що Китай може використовувати свої військові сили для придушення протестів.
  • У Гонконзі заарештували трьох лідерів громадських протестів — Джошуа Вонга, Агнес Чоу і Енді Чана.
  • Голова адміністрації Гонконгу Керрі Лем анонсувала відкликання законопроєкту про екстрадицію, що спричинило багатомісячний громадський протест у підпорядкованому Китаю місті.
  • Прихильники демократії в Гонконгу звернулися до президента США Дональда Трампа по допомогу під час ходи вулицями міста.