МЗС викликало посла Чехії через зустріч Земана з русинами Закарпаття

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
МЗС викликало посла Чехії через зустріч Земана з русинами Закарпаття

Зустріч президента Чехії Мілоша Земана з громадою русинів із Закарпаття.

Twitter / Jiří Ovčáček

Міністерство закордонних справ викликало на розмову посла Чехії Радека Матулу через нещодавню зустріч президента Мілоша Земана з громадою русинів із Закарпаття. Про це повідомили в МЗС.

Українську сторону занепокоїло те, що русини обговорювали з чеським президентом «автономію Закарпаття».

«Чеський дипломат заперечив будь-які заклики з боку Чехії щодо русинської автономії у Закарпатті та підтвердив підтримку територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів. Чеська сторона підготує з цього приводу офіційну інформацію», — повідомили в МЗС після зустрічі з послом.

  • 10 вересня президент Чехії Мілош Земан прийняв делегацію Світової ради підкарпатських русинів із Закарпаття. Делегація обговорила з Земаном питання «більшої автономії Закарпатської області в Україні». До делегації увійшли лідери організації, яка нарікає на утиски русинів в Україні, деякі з них також відомі тісними контактами у Росії.
  • Також на зустрічі з Земаном були Василь Джуган — голова Світової ради підкарпатських русинів у Чехії, його заступник Михайло Тяско, Дмитро Сидор — православний священник УПЦ (МП), засуджений у 2012 році в Україні (на три роки умовно) за звинуваченнями в сепаратизмі.