Перед звільненням генпрокурор Луценко повернув до НАБУ справу екснардепа Березкіна

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Напередодні звільнення колишній генеральний прокурор Юрій Луценко повернув до Національного антикорупційного бюро (НАБУ) кримінальне провадження за підозрою сина і дочки колишнього народного депутата Станіслава Березкіна, а також інших осіб, у заволодінні $20 млн кредиту Ощадбанку аграрним холдингом «Креатив». Про це повідомляє «Слово і діло».

«Генеральним прокурором України 28 серпня винесено постанову, якою визначено підслідність кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 364 і ч. 1 ст. 366 КК України, у кримінальному провадженні № 42016000000001254 за детективами Національного бюро», — повідомляється у відповіді НАБУ на запит журналіста «Слово і Діло».

Як повідомлялося, НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) вважають неприпустимою зміну підслідності у справі Ощадбанку та закликають повернути справу.

Справа Березкіна

За версією слідства, нардеп Березкін у 2013—2014 роках організував злочинну групу, метою якої було заволодіння $20 млн Ощадбанку, виділених аграрному холдингу «Креатив» як кредит. На той момент нардеп фактично керував фірмою, а його син був співзасновником. За версією слідства, після отримання кредитних коштів, у забезпечення яких були надані елеватор і фіктивний договір, вони відразу ж вивели гроші на рахунки швейцарської фірмі CREATIV TRADING SA та белізької компанії Quadra Commodities SA Limited за договорами купівлі-продажу товарів з тропічної олії на зазначену суму.

Однак фактична поставка не відбулася. Надалі $10 млн перерахували Quadra Commodities SA Limited у латвійському банку ABLV Bank. Після цього $7,64 млн перерахували кіпрському офшору Pricewaterhousecoopers Associates Ltd. за купівлю фірмою Quadra Commodities SA Limited 100% акцій компанії Barcosta Ventures Limited, яка є власником 97% акцій ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон». Решта вказаних кредитних коштів у розмірі $2,32 млн була перерахована іншій белізькій компанії Titan LTD. на рахунок у латвійському банку. За даними слідства, компанії CREATIV TRADING SA, Quadra Commodities SA Limited і TITAN LTD. контролювала одна група фізичних осіб.

Той факт, що він інвестував у купівлю заводу «Черноморгідрозалізобетон», Берізкін підтвердив у 2015 році, коли свідчив у Верховному суді Белізу. За словами правоохоронців, зараз контрольним пакетом акцій «Черноморгідрозалізлбетону» володіють син і дочка Березкіна.