Бориса Джонсона запідозрили у брехні королеві Єлизаветі. Кажуть, він навмисне заблокував парламент, який не підтримував «жорсткий» Brexit

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Бориса Джонсона запідозрили у брехні королеві Єлизаветі. Кажуть, він навмисне заблокував парламент, який не підтримував «жорсткий» Brexit

Number 10 / Flickr

Прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона звинуватили у спробі ввести в оману королеву Єлизавету, щоб та дозволила йому призупинити роботу парламенту, який виступав проти «жорсткого» виходу з Євросоюзу. Про це передає Reuters.

У відповідь опонентам Джонсон заявив: «Абсолютно ні». Він наполягає, що просив Єлизавету узгодити призупення роботи парламенту не заради того, щоб «проштовхнути» Brexit 31 жовтня без узгодження з Брюселем, а щоб виграти час для уряду, який розробляє свою програму виходу з ЄС.

Що трапилося?

26 серпня Борис Джонсон попросив королеву Великої Британії Єлизавету узгодити призупинення роботи парламенту до 14 жовтня. 28 серпня королева на це погодилася. Таким чином, парламентарі вийшли з літніх канікул 3 вересня, а потім із 9 вересня до 14 жовтня їхня робота буде припинена. Вони повернуться до роботи всього за кілька тижнів до Brexit, який заплановано на 31 жовтня.

Як кажуть опоненти Джонсона, у парламентарів не вистачить часу, щоб прийняти нові закони та перешкодити «жорсткому» Brexit.

Міжпартійна група парламентарів оскаржила рішення премʼєра Джонсона в суді. 11 вересня Вищий апеляційний суд Шотландії ухвалив, що призупинення роботи парламенту не було законним і призначалося для того, щоб перешкодити законодавцям. Це, наразі, спонукало опонентів засумніватися в тому, чи не обманув Джонсон королеву Єлизавету в своїх мотивах.

Кінцеве рішення в цій суперечці має винести Верховний суд Великої Британії — наступного тижня він розглядатиме питання про те, чи слід скасувати зупинку роботи парламенту після суперечливих рішень судів нижчої інстанції.

Чому королева ухвалила рішення Джонсона?

Як пише австралійське академічне видання The Conversation, 93-річна Єлизавета просто не мала іншого вибору.

На переконання правників, протистояння запитам премʼєр-міністра «майже немислиме», і хоча технічно королева вільна вирішувати самотужки, по факту вона не може не ухвалити рішення демократично обраного уряду. Таким чином зміст розмови Джонсона та Єлизавети і можливість брехні не має жодного значення — рішення премʼєра не можна було не ухвалити.

До Brexit лишається менше 50 днів, і окрім «жорсткого» виходу без угоди та виходу з угодою, відкритим залишається варіант нового референдуму, який взагалі може скасувати всю ініціативу.