Російський канал опублікував фото агента ЦРУ Смоленкова, який працював під прикриттям у Москві

Дата:

Російський канал RTVI показав фотографію колишнього урядового чиновника Олега Смоленкова, якого підозрюють у роботі на ЦРУ. У сюжеті колишній чоловік дружини Смоленкова Антоніни і батько її дитини, Євген Агафонов розповідає про те, що в нього «викрали сина».

Він стверджує, що дитину обманом вивезли до Чорногорії, а потім у США. «У 2017 році обманом отримала від мене згоду на виїзд дитини в Чорногорію на відпочинок без зміни країни перебування на термін у два місяці. І обманом вивезла дитину в Сполучені Штати, де ховається досі», — заявив Агафонов.

Канал також опублікував фотографію Олега Смоленкова, яка «опинилася в розпорядженні редакції RTVI».

Олег Смоленков

RTVI

Про що йдеться?

Історія зі Смоленковим набула розголосу після публікації СNN. Видання повідомило, що в 2017 році Сполучені Штати Америки в терміновому порядку відкликали свого топшпигуна, який працював під прикриттям в російському уряді, через поведінку Дональда Трампа. Журналісти заявили, що дії президента США могли викрити шпигуна, оскільки той почав ділитися даними розвідки з росіянами.

Рішення відкликати шпигуна з Росії ухвалили майже відразу після зустрічі Трампа в травні 2017 року з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим і послом у США Сергієм Кисляком. На ній Трамп поділився даними розвідки про терористів ІГІЛ в Сирії, які США передали ізраїльські спецслужби.

За даними The New York Times, агент надавав важливу інформацію протягом десятиліття. Він мав доступ до секретної інформації і був джерелом даних, завдяки яким спецслужби зробили висновок, що президент Володимир Путін особисто санкціонував операцію з втручання в президентські вибори у США. Вказується, що інформатор не входив до числа наближених до Путіна, він був чиновником середньої ланки, але регулярно бачив голову РФ і був у курсі рішень Кремля.

  • Російський «Коммерсантъ» повідомив, що передбачуваним інформатором американців міг бути Олег Смоленков, який працював в Адміністрації президента, посольстві у Вашингтоні й апараті уряду Росії.