Зеленський наполягає на проведенні «нормандського саміту» у вересні. На ньому розглянуть «формулу Штайнмаєра»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягає на проведенні зустрічі лідерів «нормандського формату» (Україна, Німеччина, Франція, Росія) у вересні. Про це український лідер заявив за підсумками зустрічі з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зеленський також додав, що під час «нормандського саміту» обговорять так звану «формулу Штайнмаєра» та інші пункти Мінських домовленостей з урегулювання ситуації на Донбасі. За його словами, українська сторона готує «дорожню карту» виконанння домовленостей з конкретними кроками.

Що таке «формула Штайнмаєра»?

Наприкінці 2015 року міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр запропонував алгоритм імплементації Мінських домовленостей. Штайнмаєр запропонував виконувати домовленості паралельно. Так, згідно з його «формулою», спочатку Україна повинна була ввести в дію закон про вибори на Донбасі, і тільки потім сторони відводять війська. Наступний крок — проведення виборів, після визнання яких з боку ОБСЄ Україна повинна була надати Донбасу особливий статус. Далі, згідно з формулою, реалізується пункт про повне виведення бойовиків і повернення Україні контролю над державним кордоном.