Президента Словенії закликали подати у відставку через заяви про «особливий статус» для України

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

У Словенії 28 представників інтелігенції звернулися до президента Борута Пахора з відкритим листом, у якому закликали того подати у відставку через заяви про надання Україні і Туреччині «особливого статусу» в Європейському Союзі. Про це повідомляє RTVslo.

«Президент Борут Пахор зробив недоречну, необґрунтовану, ксенофобну та дипломатично шкідливу для Словенії заяву про те, що Туреччина та Україна не можуть розраховувати на повне членство в ЄС», — йдеться в листі.

На думку представників інтелігенції, Пахор порушив декларацію і стратегію зовнішньої політики Словенії, а тому повинен піти у відставку. Також зазначають, що схожі заяви можуть вплинути на міжнародну довіру до Словенії, а також на погіршення економічних взаємин з Україною і Туреччиною.

Адміністрація президента Словенії відповіла, що думка Пахора про особливий статус Туреччини та України в Європейському Союзі «відома вітчизняній та міжнародній громадськості вже багато років».

Про що йдеться?

Президент Словенії Борут Пахор запропонував Європейському Союзу надати «особливий статус» Україні та Туреччині, а країнам Західних Балкан — повноцінне членство в ЄС. Про це він сказав у своєму виступі під час панельної дискусії щодо майбутнього ЄС на 14-му Стратегічному форумі у словенському Бледі.

В МЗС у відповідь на це висловлювання заявили, що цивілізаційним вибором українського народу і стратегічною метою України є повноцінне членство в ЄС, заради чого країна продовжує активно працювати.