Інститут раку скасував тендер на 32 млн грн, який виграла близька до медзакладу фірма

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Національний інститут раку скасував результати тендеру на закупівлю медичного обладнання, у якому перемогла поʼязана з медзакладом фірма. Про це у Facebook повідомила народний депутат Олександра Устінова.

«Магія — це коли через годину після виходу журналістського розслідування про черговий дерибан в Інституті раку на 32 млн тендер миттєво скасовують», — написала вона й додала скрини про скасування результатів у системі закупівель Prozorro.

Про що йдеться?

За даними журналістів «Слідства. Інфо», Інститут раку купив три комплекти автоматизованої системи приготування протипухлинних препаратів за 32 млн грн. Участь у конкурсі взяли дві фірми: «Медтехніка — Кривий Ріг» і «Онкосем Україна». Вони пов’язані спільною співзасновницею — Тамілою Тарасенко з Дніпра.

Фірма-переможниця «Онкосем Україна» існує всього 11 місяців. Частка в компанії належить Віталію Нікітіну. Керував нею донедавна, імовірно, його син Дмитро Нікітін, який працює в Інституті раку заступником директора з загальних питань. У розмові зі «Слідством.Інфо» Дмитро Нікітін заперечив, що серед співзасновників фірми «Онкосем Україна» є його батько, проте на питання, чи працював там він сам, не відповів. Попри це, за рішенням директора Інституту раку Олени Колісник Дмитро Нікітін став керівником новоствореної Комісії з питань супроводу публічних закупівель з вересня 2019 року. Саме ця комісія передає дані тендерному комітету, зокрема про те, які саме ліки чи обладнання необхідно закупити інституту.