Кримська правозахисна група: На півночі Криму Росія «глушить» українське радіо

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Мінімум у 10 населених пунктах північного Криму український радіосигнал повністю заблокований. Ще в 9 сигнал заблокований частково. Про це йдеться у вересневому моніторингу Кримської правозахисної групи (КПГ).

«Представники КПГ за допомогою автомагнітол провели моніторинг поширення радіосигналу українських FM-радіостанцій у 19 населених пунктах північного Криму: містах Армянськ, Красноперекопськ, Джанкой і населених пунктах, розташованих уздовж основних автодоріг — Ішунь, Зелена Нива, Вишнівка, Красноармійське, Істочне, Новоолександрівка, Мартинівка, Солоне Озеро, Завіт-Ленінський, Єрмакове, Придорожнє, Передмістне, Зарічне, Овочеве, Лобанове, Воїнка», — йдеться в повідомленні правозахисників.

У населених пунктах Ішунь, Воїнка, Завіт-Ленінський, Червоноармійське чути тільки по одній українській радіостанції. У Вишнівці, Новоолександрівці, Істочному і Зеленій Ниві — по 2 станції, а в Передмістному — 6 українських радіостанцій.

Радіо «Культура», «Крим.Реалії», «Промінь» та «Армія FM» чути в 3 населених пунктах, радіо «Херсон FM» — у 4, «Українське радіо», «Люкс FM», «Радіо НВ» — в 2 із 19 досліджених. В 1 населеному пункті чути сигнал радіо «Нова Каховка».

Біля КПВВ «Чонгар» на окупованій території Криму можна почути пʼять українських станцій — «Українське радіо», радіо «Промінь», «Армія FM», «Крим.Реалії» і «Херсон FM». На частотах «Радіо НВ» і «Перець FM» чутно російське радіо «Море».

Біля КПВВ «Чаплинка» на окупованій території доступний сигнал чотирьох українських станцій — радіо «Культура», «Люкс ФМ» «Крим.Реалії», «Армія FM», «Промінь». При цьому російське радіо «Супутник» мовить замість «Українського радіо». На трьох частотах мовить радіо «Море»: замість «Радіо НВ» і «Перець FM», а також на частоті 90,8 МГц. На частоті радіо «Промінь» працюють російські «Вести ФМ». Хвилю «Херсон FM» заглушує російське радіо «Ватан Седаси».

У десяти населених пунктах (Мартинівка, Солоне Озеро, Єрмаково, Придорожнє, Зарічне, Джанкой, Овочеве, Лобанове, Красноперекопськ, Армянськ) на українських радіочастотах чути тільки російські FM-станції.

«Таким чином, російська влада блокує українське FM-радіомовлення на півострові, незаконно захопивши українські радіочастоти і практично позбавивши громадян України доступу до інформації незалежних українських радіостанцій. При цьому влада РФ повністю ігнорує той факт, що глушіння радіосигналів засуджене Міжнародною конвенцією електрозвʼязку в 1947 році і Генеральною Асамблеєю ООН в 1950 році», — заявляють у Кримській правозахисній групі.

  • Верховна Рада ухвалила заяву про невизнання легітимності так званих місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях України — в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь.
  • Європейський Союз відмовився визнати результати виборів, проведених російською владою в анексованому Криму 8 вересня. Про це йдеться у заяві Верховного представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки Майї Косьянчич.