У Гарвардському університеті вручили Шнобелівську премію

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
У Гарвардському університеті вручили Шнобелівську премію

Японський професор Сігеру Ватанабу отримує Шнобелівську премію у номінації «Хімія» за дослідження про добовий обсяг слини, який виділяє 5-річна дитина.

Kyodo News via Getty Images

У Гарвардському університеті, в театрі Сандерса відбулася 29-та щорічна церемонія вручення Шнобелівської премії за найабсурдніші наукові відкриття року.

Її лауреатами стали 10 незвичайних і найдивніших наукових робіт з кумедними назвами і неочевидним практичним застосуванням. Дослідження, які, як написано в статуті премії, «змушують вас спочатку посміхнутися, а потім замислитися». Вручають премію справжні Нобелівські лауреати. Цього року це були Ерік Маскін, який у 2007 році отримав Нобелівську премію з економіки, Річ Робертс (1993, медицина і фізіологія) і Джером Фрідман (1990, фізика).

У номінації «Біологія» перемогла міжнародна група дослідників з Сингапуру, Китаю, Австралії, Польщі, США та Болгарії. Вони зʼясували, що намагнічені мертві таргани довше зберігають магнітні властивості, ніж живі. У номінації «Хімія» перемогу здобув японський професор, який дослідив, що пʼятирічна дитина щодня виділяє приблизно пів літра слини. Дослідження він проводив на власних дітях.

Премією в номінації «Медицина» нагородили італійського вченого за дослідження, яке довело, що піца, приготована в Італії, знижує ризик смерті від раку органів травлення. У номінації «Медична освіта» комітет відзначив роботу про те, як навчати студентів-медиків за допомогою звуків для тренування собак, наприклад клацання язиком. Шнобелівську премію в номінації «Фізика» отримали двоє вчених з Тайваню за дослідження про те, чому вомбати випорожнюються кубиками. Це вже друга премія вчених — першу вони отримали у 2015 році за роботу про тривалість сечовипускання ссавців.

Премію в номінації «Анатомія» отримала група французьких дослідників за дослідження «температурної асиметрії мошонки в оголених і одягнених чоловіків». Учені зʼясували, що в одягнених чоловіків ліве яєчко тепліше за праве. Дослідження проводилося на французьких листоношах. Лауреатом премії в номінації «Інженерія» став іранський вчений, який запатентував апарат для зміни підгузків.

Шнобелівську премію в номінації «Економіка» отримали нідерландські вчені за дослідження про те, банкноти якої країни найкраще переносять хвороботворні бактерії — перемогла Румунія. У номінації «Психологія» відзначили німецького вченого, який досліджував кореляцію між вставленою до рота ручкою і рівнем щастя. Лауреатами премії миру стали вчені з Великої Британії та Сингапуру, які спробували виміряти задоволення від почісування місця, яке свербить.

Ученим-переможцям вручили 10 трлн зімбабвійських доларів часів гіперінфляції в країні ($0,4) і дипломи.

  • У США оголосили лауреата Всесвітньої продовольчої премії. Ним став насінник з Нідерландів Саймон Грут. Він поставляє високоякісне та стійке до хвороб насіння овочевих культур у понад 60 країн.
  • У квітні журналісти американських видань The New York Times і The Wall Street Journal були нагороджені преміями Пулітцера за публікацію розслідувань про президента США Дональда Трампа.
  • Українська кінопремія «Золота Дзиґа — 2019» назвала всіх своїх лауреатів. Усього на премію було подано 97 повнометражних і короткометражних стрічок. Нагороду вручали у 20 номінаціях.