Сенцов подарував Зеленському банку з власним тюремним знаком. Він просить заповнити її знаками інших звільнених українців

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Сенцов подарував Зеленському банку з власним тюремним знаком. Він просить заповнити її знаками інших звільнених українців

YES © 2019. Фотографи: Сергій Іллін, Олександр Індичий та Олександр Пілюгін

Звільнений з російського полону політв’язень Олег Сенцов подарував президенту Володимиру Зеленському банку з власним тюремним знаком і попросив якнайшвидше наповнити її знаками інших звільнених українців. Він озвучив це на форумі Ялтинської європейської стратегії, що триває в Києві.

Сенцов усі п’ять років ув’язнення зберігав невелику скляну банку з синьою та жовтою смужками і написом «Слава Україні», яка дратувала тюремників.

«Вони постійно її забирали, відривали «прапор», намагалися розтоптати. Було дуже багато дрібної метушні через цю банку. Це була маленька моя боротьба. Це, звісно, не Іловайськ, не Дебальцеве. Я не був на Донбасі, не був на війні, мене заарештували за два дні до того, як я мав туди поїхати. У кожного своя доля. І я вів свою маленьку боротьбу, нікому не відому, нікому не помітну, сам на сам з цією системою», — розповів Сенцов.

Він продемонстрував свій нагрудний знак з російської в’язниці, що мав позначку «схильний до втечі», і поклав її у банку.

«В деяких арміях світу є така традиція — при загибелі бійця його командир відриває його жетон, щоб зібрати звіт про загиблих. Це сумна традиція. Я б хотів заснувати іншу. Мені б дуже хотілося, щоб ця банка якнайшвидше наповнилась мітками тих, хто досі перебуває в полоні — в Росії, на Донбасі і в Криму», — продовжив колишній політв’язень і передав банку президенту.

«Пане президенте, зробіть якнайшвидше, щоб банка була повною», — закінчив Сенцов свій виступ.

  • У серпні 2015 року військовий суд Ростова-на-Дону засудив Сенцова до 20 років увʼязнення, визнавши винним у тероризмі. З листопада 2017 року Олег Сенцов перебував у виправній колонії № 8 «Білий ведмідь» у місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ, Росія).
  • 7 вересня відбувся обмін полоненими між Росією та Україною. З російських в’язниць до України прибули 35 бранців, зокрема Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, а також моряки, захоплені в Керченській протоці.
  • Президент Європейського парламенту Давид Сассолі заявив, що готовий особисто привезти в Україну премію Європейського парламенту імені Андрія Сахарова, присуджену Олегу Сенцову в 2018 році.
  • Олег Сенцов спалив спецподяг, який носив у російській тюрмі. Він назвав робу найбільш ненависною річчю на землі.