Повернення «скіфського золота»: Україна заявила відвід судді в Амстердамі через його роботу на Росію

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Україна заявила відвід судді Апеляційного суду Амстердама, який розглядає справу про повернення музейної колекції «Крим. Золотий острів у Чорному морі» на територію України. Про це повідомила пресслужба Міністерства юстиції.

«Головуючий суддя Апеляційного суду Амстердама протягом декількох років здійснював представництво інтересів російської компанії «Промнефтьстрой» у справі проти ВАТ «НК «ЮКОС », а тому фактично захищав інтереси Російської Федерації як основного інтересанта у вирішенні справи на користь компанії «Промнефтьстрой». Крім того, представництво інтересів компанії «Промнефтьстрой» він здійснював у тісній співпраці з адвокатами, які представляють інтереси кримських музеїв», — зазначається у повідомленні.

6 вересня Україна звернулася до судді з клопотанням про самовідвід, водночас просила відреагувати на це клопотання до 11 вересня. 12 вересня секретар суду повідомив Україну, що головуючий суддя не вбачає підстав для самовідводу. 13 вересня Україна подала клопотання про відвід судді до Апеляційного суду Амстердама.

  • Виставку «Крим: золото і таємниці Чорного моря», в якій налічувалося понад 500 експонатів з кількох музеїв Криму, показували в археологічному музеї Алларда Пірсона в Амстердамі влітку 2014 року. Через анексію Криму Росією експозицію не повернули на півострів.
  • 14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв мають бути повернуті в Україну. Рішення винесли на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, яка надала їх для тимчасової експозиції.
  • 28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від окупаційної влади Криму апеляцію на це рішення суду. Там вважають, що «скіфське золото» має зберігатися на окупованому півострові.
  • У Мінʼюсті заявили, що представники російських музеїв в окупованому Криму, які подали апеляцію на рішення нідерландського суду передати «скіфське золото» Україні, не мають стосунку до кримських музеїв і не можуть претендувати на культурну спадщину.
  • У середині липня суд в Амстердамі, який розглядає справу про «скіфське золото», не зміг винести рішення. «Остаточне рішення можна очікувати через 6—9 місяців», — йдеться в повідомленні суду.