Мінʼюст США розкриє імʼя ключового підозрюваного у справі про теракти 9/11

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство юстиції США розкриє прізвище раніше неназваного підозрюваного у справі про теракти 11 вересня 2001 року, коли члени «Аль-Каїди» здійснили наймасштабніший теракт в історії США.

Про це пише BBC.

Імʼя розкриють за позовом родичів жертв до Саудівської Аравії, яку вони звинувачують в організації атак, оскільки 15 з 19 викрадачів літаків були її громадянами.

Генеральний прокурор Вільям Бар заявив, що імʼя підозрюваного є держтаємницею, однак він розкриє його адвокатам позивачів. «ФБР визнає необхідність і бажання сімей жертв зрозуміти, що сталося з їхнімі близькими, і притягнути винних до відповідальності», — сказав він.

У звіті Федерального бюро розслідувань (ФБР) за 2012 рік зазначено, що цей чоловік наказав двом чиновникам з Саудівської Аравії (Омару аль-Баюмі і Фахаду аль-Тумайрі) допомагати терористам. Уряд Саудівської Аравії офіційно заперечує причетність до атак.

Як писала газета The Washington Post, аль-Тумайрі є колишнім посадовцем консульства Саудівської Аравії, а аль-Баюмі повʼязують з саудівської розвідкою.

Теракти 11 вересня

Серія з чотирьох скоординованих терактів, скоєних у Сполучених Штатах Америки членами терористичної організації «Аль-Каїда» 11 вересня 2001 року. Тоді терористи захопили чотири рейсові пасажирські авіалайнери та спрямували два з них у вежі Всесвітнього торгового центру, розташовані в південній частині Манхеттена в Нью-Йорку.

Третій літак спрямували в будівлю Пентагону, розташовану неподалік від Вашингтона. Пасажири і команда четвертого авіалайнера спробували перехопити керування літаком у терористів, проте літак впав у полі на території штату Пенсильванія. Крім 19 терористів, внаслідок атак загинули 2 977 осіб, ще 24 пропали безвісти. Теракт став найбільшим в історії за кількістю жертв.

Халід Шейх Мохаммед вважається ідеологом цих терактів, який запропонував Усамі бен Ладену здійснити їх. Під час судових слухань Шейх Мохаммед узяв всю відповідальність за теракти на себе. The Wall Street Journal писала, що він готовий піти на угоду зі слідством в обмін на можливість уникнути смертної кари.

  • Військова комісія США призначила на 11 січня 2021 судове засідання щодо Халіда Шейха Мохаммеда та ще чотирьох обвинувачуваних в організації терактів 9/11. Судовий процес відбуватиметься у секції Кемп Джастіс військової бази США Гуантанамо на Кубі — там зазвичай засідають військові трибунали.
  • 20 червня архівісти оприлюднили близько 2,5 тис. фотографій, знятих майже одразу після теракту 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку. Вони купили на розпродажі CD-диски, на яких були знімки з так званого Граунд Зіро — ділянки, де раніше стояв зруйнований у 2001 році Всесвітній торговий центр.
  • 11 вересня 2019 року в Нью-Йорку вшанували памʼять жертв теракту 9/11, в школах штату оголосили хвилину мовчання за загиблими.