Париж скували пробки через найбільший за 12 років страйк. Профспілки виступають проти пенсійної реформи

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Париж скували пробки через найбільший за 12 років страйк. Профспілки виступають проти пенсійної реформи

Mustafa Yalcin / Anadolu Agency via Getty Images

Столицю Франції скував найбільший з 2007 року страйк, який призвів до того, що рух транспорту в місті був паралізований. Про це пише ВВС.

Десять з 16 паризьких ліній метро закриті, інші працюють частково. Багато жителів добираються на роботу на велосипедах, пішки або взагалі залишилися вдома. За словами чиновників, у районі Парижа було 235 км пробок, що більш ніж удвічі перевищує норму. Тільки три з пʼяти регіональних залізничних ліній міста, які експлуатує ж/д-оператор SNCF, працювали в нормальному режимі.

Чому в Парижі страйкують?

Страйк проти запропонованої президентом Макроном пенсійної реформи організували три найбільші французькі профспілки. Працівники метрополітену стверджують, що нова універсальна пенсійна система змусить їх працювати довше, позбавивши права дострокового виходу на пенсію, про що домовлялися кілька десятиліть тому для компенсації шкоди від роботи під землею. У середньому працівники метрополітену виходять на пенсію в 55 років, а більшість французів — у 63 роки.

Перехід до універсальної системи розрахунку пенсій на основі нарахування балів також позбавить хороших пенсій широкий спектр професій — від моряків до нотаріусів, включно з працівниками культури. Крім того, ті, хто виходять на пенсію до 64 років, отримуватимуть меншу пенсію. Премʼєр-міністр Франції Едуард Філіп заявив, що реформа буде справедливою для всіх. Пенсійну реформу можуть затвердити вже на початку наступного року.

  • У квітні Макрон виступив з пакетом ініціатив у відповідь на протести «жовтих жилетів», які тривають вже близько півроку. Французький лідер хоче запропонувати зниження податку на прибуток. Це, на його думку, повинно бути профінансовано за рахунок закриття «лазівок» в оподаткуванні для великих компаній. Крім того, Макрон анонсував скорочення урядових витрат.
  • На початку грудня минулого року Макрон оголосив у країні надзвичайний стан. Також для пенсіонерів, які отримують менше €2 тис. на місяць, французький президент пообіцяв скасувати підвищення соціального податку. З січня 2019 року мінімальну зарплату підвищать на €100.