Викрадення активістів Євромайдану. Мера Харкова Кернеса оштрафували на 1,9 тис грн за неявку до суду

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Мера Харкова Геннадія Кернеса оштрафували на 1 921 грн за неявку до суду без поважних причин.

Про це повідомляє харківське видання «UA:Харків».

Кернес не прийшов на розгляд апеляції Генпрокуратури про закриття справи проти нього та його охоронців. Їх звинувачують у викраденні та побитті двох учасників харківського Євромайдану в січні 2014 року.

Мер Харкова електронною поштою сповістив суд, що не може бути присутнім на засіданні, оскільки у нього призначена зустріч для підписання меморандуму щодо модернізації міста.

Слухання відклали до 18 жовтня.

Кернес жодного разу не зʼявився в Апеляційний суд. Засідання переносили понад 10 разів.

  • Геннадія Кернеса та двох його охоронців звинувачують у викраденні та побитті двох активістів Євромайдану — Сергія Ряполова й Олександра Кутянина в січні 2014 року. Справа проти харківського мера розглядалася в суді з травня 2015 року.
  • 10 серпня суд закрив справу проти Кернеса через систематичну неявку прокурорів. Суддя Андрій Антонов мотивував це тим, що прокуратура відмовилася брати участь у процесі та дебатах. У прокуратурі заявили, що не знали, коли відбудеться засідання суду у справі проти Кернеса, а суддя вчинив низку процесуальних порушень.
  • Прокуратура Полтавської області вирішила, що рішення судді Антонова неправомірне, і відкрила проти нього кримінальне провадження. При цьому прокурорів, які не ходили на засідання, ГПУ вирішила не карати, оскільки вони «своєчасно повідомили суд і своє керівництво про перебування на лікарняному». Зі свого боку Рада суддів назвала неприпустимою поведінку чиновників, які погружують суддям кримінальною відповідальністю за судові рішення.
  • Генеральна прокуратура подала апеляційну скаргу на рішення Київського районного суду Полтави закрити справу проти мера Харкова Геннадія Кернеса.