Американські дослідники винайшли надчорний матеріал, що поглинає майже все світло

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Інженери Массачусетського технологічного інституту винайшли «найчорніший» матеріал у світі, вдесятеро темніший за будь-що чорне. Випадково виявлений під час експерименту матеріал з мікроскопічних карбонових трубок поглинає майже 100% світла, зупиняє струм і тепло. Про це повідомляє сайт Інституту MIT News.

Матеріал зроблено з вертикально розташованих карбонових нанотрубок (КНТ) — мікроскопічних волокон вуглецю, схожих на «пухнастий ліс із мініатюрних дерев», який команда вирощувала на поверхні витравленої хлором алюмінієвої фольги.

MIT News

На що здатен новий матеріал?

Матеріал захоплює більш ніж 99,96% будь-якого світла, що на нього падає. Таким чином, він став найчорнішим за все, що існує.

Дослідники продемонстрували свій винахід на виставці у Нью-Йоркській стоковій біржі під назвою «Спокута марності» (The Redemption of Vanity). У співпраці з мистецьким центром інституту вони покрили новим матеріалом природний жовтий діамант вартістю $2 млн.

Зазвичай блискучий, мінерал постав пласким і чорним, наче прірва.

Яка з цього користь?

Окрім естетичного ефекту, карбонові нанотрубки також мають велике практичне значення. Зокрема цей матеріал можна використати як «оптичні жалюзі» для космічних телескопів, які захищатимуть апарати від прямого випромінювання. Так оптичні прилади можна позбавити від небажаного відсвічування і створювати чіткіші зображення космосу та його об’єктів.

Насправді інженери не мали мети винаходити надчорний матеріал — вони лише експериментували з карбоновими нанотрубками на провідниках на кшталт алюмінію для покращення їхніх електричних та температурних якостей. Але вирощування КНТ на алюмінії продемонструвало, що вуглецевий шар діє як ізолятор, який блокує і струм, і тепло. Таким чином дослідники добились бажаного покращення властивостей алюмінію, а ще — з подивом виявили неймовірно чорне забарвлення карбонового шару.

Наразі вчені не в змозі остаточно пояснити механізм, завдяки якому матеріал настільки інтенсивно поглинає світло, і збираються продовжувати експерименти.

  • Науковці з Великої Британії створили перший у світі квантовий компас. Пристрій було розроблено на гроші Міністерства оборони країни, і це справжня революція в навігації.
  • У США з мису Канаверал стартував Crew Dragon Ілона Маска. На борту ракети — «дівчина» на імʼя Ріплі. Ракета мала зістикуватись із Міжнародною космічною станцією, що й було успішно виконано.
  • Супутник LightSail 2 успішно розгорнув своє сонячне вітрило, яке дозволить йому рухатися в космосі. Площа вітрила в розкладеному вигляді досягає 32 кв. м. Воно складається з чотирьох трикутних частин, зʼєднаних між собою рамами з кобальтового сплаву.