Розділ у книзі історика Харарі про захоплення Криму відредагували без його дозволу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Деякі зміни в російській редакції книги «21 урок для XXI століття» ізраїльського історика і футуриста Ювала Харарі зробили без його відома. Вони стосувалися розділу про окупацію Криму, розповів автор книги на щорічному форумі Ялтинської економічної стратегії (YES).

«Деякі зміни у російській редакції були зроблені без мого дозволу. Наприклад, “захоплення Криму” змінили на щось типу “приєднання” тощо. Ці речі зробили без мого дозволу. Але деякі зміни зробили з мого дозволу. Причина — ви знаєте, що в Росії немає демократії, вона не поважає свободу слова, а в моїй книзі багато критики російського режиму», — пояснив історик.

Також Харарі зазначив, що Україна перебуває на передовій боротьби за свободу від внутрішньої диктатури та зовнішнього імперіалізму, і від її успіху залежать майбутнє ліберальної демократії у світі.

«Насправді очі всього світу зараз звернені на Україну. Справа в тому, що ідея ліберальної демократії, яка 10—20 років тому здавалася непереможною і вважалася майбутнім, за останні 4 роки пішла на спад. Люди втрачають віру, і це є загрозою майбутньому. Україна — це світлий промінь, де люди ще мають віру в свободу, у відкритість, у ці цінності — тому люди стежать за тим, вдасться це Україні чи ні», — сказав він.

На переконання професора Харарі, який працює в Єврейському університеті в Єрусалимі, успіх України надихне людей у багатьох інших країнах, зокрема в Росії. «Якщо Україні вдасться, то це дуже сильно змінить ситуацію в Росії. Тому що в російському суспільстві виникне запитання: “Якщо вони можуть це зробити, то чому ми — ні?” І насправді це робить ситуацію в Україні ще більш складною, адже в неї є дуже потужний режим по сусідству, який зацікавлений, щоб їй це не вдалося», — додав він.

  • Раніше історик Ювал Харарі пояснював, що не хотів отримати схвалення російського режиму в російськомовній редакції своєї книги «21 урок для XXI століття», а просто був поставлений перед вибором: або дещо змінити в книзі, або її не опублікують у Росії.
  • Президент Володимир Зеленський заявив на форумі YES, що Україна повинна повернути свої території дипломатичним шляхом, а щодо Криму він порадиться з Дональдом Трампом.
  • Сенцов на форумі YES подарував Зеленському банку зі своїм тюремним знаком. Він просить заповнити її знаками інших звільнених українців.