Зеленський ветував Виборчий кодекс і розписав до нього 17 пунктів зауважень

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

Президент Володимир Зеленський ветував Виборчий кодекс, який Верховна Рада прийняла 11 липня. На сайті парламенту зазначено, що 13 вересня закон був повернений до Ради і готується до розгляду з вето президента.

Пропозиції президента до Виборчого кодексу розписані на десяти сторінках і складаються з 17 пунктів. «Кодекс містить положення, які не відповідають Конституції, не враховують позитивні зміни у виборче законодавство, не узгоджуються з базовими законодавчими актами», — йдеться у висновках президента.

Зеленський, зокрема, розкритикував норми Кодексу, які закріплюють кількість депутатів (не менше двох і не більше чотирьох), які можуть обиратися до складу сільської, селищної, міської районної ради. «Критеріїв для визначення точного числа депутатів не передбачено, це може призвести до маніпуляцій і зловживань», — йдеться в документі.

Розкритикував президент і норму Кодексу, яка стосується ґендерної рівності. У законі йдеться, що під час висунення кандидатів у депутати партії повинні забезпечити присутність у кожній пʼятірці чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів однієї статі). «Принцип ґендерної рівності на практиці може бути нівельований через відсутність у Кодексі механізму заміни кандидата в депутати кандидатом такої ж статі в разі скасування реєстрації», — сказано в пропозиціях президента.

Також зазначено, що Кодекс не дає можливості переселенцям повною мірою реалізувати свої виборчі права — він не дає їм можливості голосувати на місцевих виборах, а також не полегшує процес голосування для осіб з інвалідністю.

За процедурою парламент повинен буде внести зміни у Виборчий кодекс, після чого розглянути його повторно або подолати президентське вето конституційною більшістю у 300 голосів.

  • У першому читанні проєкт Виборчого кодексу Рада підтримала в листопаді 2017 року. У другому — 11 липня 2019 року. Передбачалося, що Виборчий кодекс набуде чинності з 1 грудня 2023 року.
  • Найбільш резонансною є частина кодексу про вибори в Раду, що передбачає систему з відкритими списками. Передбачається, що в Україні буде 27 виборчих округів, які в основному збігаються з областями України. Кримський округ приєднають до Херсонського, Київ буде поділений на два округи, окремий округ буде в місті Дніпро.