Глава ОБСЄ Мирослав Лайчак підтримав «формулу Штайнмаєра»

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Чинний голова Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) Мирослав Лайчак підтримав так звану «формулу Штайнмаєра» для виконання Мінських домовленостей. Про це він заявив під час виступу на «Ялтинській європейській стратегії» (YES), передає «Європейська правда».

Що таке «формула Штайнмаєра»?

  • В кінці 2015 року тодішній міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр запропонував алгоритм імплементації Мінських угод. Штайнмаєр запропонував паралельно виконувати Мінські домовленості. Так, згідно з «формулою», спочатку Україна повинна ввести в дію закон про вибори на Донбасі, і тільки потім сторони відводять війська. Наступний крок — проведення виборів, і після визнання їх з боку ОБСЄ Україна повинна надати Донбасу особливий статус. Далі, згідно з формулою, реалізується пункт про повне виведення бойовиків і повернення Україні контролю над державним кордоном.

«У нас є план — це Мінські домовленості. У нас є інструменти — це «нормандський формат» і трек Курта Волкера. Чого нам досі не вистачало — це політичної волі. Ми бачили, що сторони показують один на одного і звинувачують один одного в нульовому прогресі. Тепер, з приходом президента Зеленського є і це», — зазначив він.

Лайчак зазначив, що вважає запропонований варіант реалізації Мінських домовленостей «хорошим ґрунтом».

Однак спецпредставник США з питань України Курт Волкер заявив, що вважає можливою реалізацію «формули Штайнмаєра» тільки після досягнення безпеки на Донбасі.

«Недолік безпеки не давав можливості зробити навіть перший крок — вільні вибори. Говорили про «формулу Штайнмаєра», яка полягає в тому, що після проведення вільних виборів буде отримано спеціальний статус на постійній основі. Але вільні і чесні вибори можуть відбутися тільки в чесному, вільному й безпечному середовищі. Щоб цього досягти, потрібно вирішити питання з безпекою», — підкреслив він.

Росія, за словами Волкера, поки не демонструє такої політичної волі.

  • Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягає на проведенні зустрічі лідерів «нормандського формату» (Україна, Німеччина, Франція, Росія) у вересні. На ній обговорять «формулу Штайнмаєра».