Вночі: Україна отримала першу нагороду на World Urban Games, Сноуден попросив притулку у Франції, а Саудівська Аравія скоротила видобуток нафти

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

Бойовики на Донбасі 14 разів порушили режим тиші

Протягом доби, 14 вересня, на Донбасі бойовики 14 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстрілював позиції підрозділів Обʼєднаних сил із заборонених Мінськими угодами калібрів зброї, а саме — мінометів калібру 120 мм та 82 мм. Також із гранатометів різних систем та стрілецької зброї, повідомляє штаб ООС.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» противник здійснив 9 обстрілів позицій Обʼєднаних сил. В районі «Північ» — 5 обстрілів. «За минулу добу втрат внаслідок ворожих обстрілів з нашого боку не було», — доповіли в штабі.

Референдум у Шотландії та Північній Ірландії: британці обіцяють підтримку

Британці підтримують проведення референдумів про незалежність Шотландії та Північної Ірландії після Brexit, повідомляє The Independent. За проведення референдуму в Шотландії виступили 45% британців, проти — 30% опитаних.

Якщо виключити з опитування пункт «не знаю», то перевага в сторону прихильників референдуму стає більшою — 60% на 40%.

За референдум у Північній Ірландії виступили 52% британців. Якщо прибрати варіант «не знаю», то прихильників референдуму стало б 73%. Опитування проводилося від 3 до 6 вересня серед 1,5 тис. осіб.

Саудівська Аравія значно скорочує видобуток нафти

Саудівська компанія Saudi Aramco оголосила про скорочення щодобового видобутку нафти на 5,7 млн барелів — це приблизно половина її щодобового обсягу. Видобуток скорочують через атаку дронів на її обʼєкти у суботу 14 вересня, повідомляє агенція Saudi Press Agency.

З огляду на те, що Саудівська Аравія є найбільшим світовим експортером нафти, скорочення видобутку може призвести до стрибка світових цін на паливо, вважають експерти. Влада США вже пообіцяла, що вони з партнерами вживуть заходів щодо забезпечення світових ринків нафтою.

В атаці на саудівську Saudi Aramco США звинуватили Іран. Держсекретар США Майк Помпео заявив, що за «безпрецедентною атакою» на світовий енергетичний ринок стоїть влада Ірану, а доказів того, що напади були здійснені з Ємену, немає.

Bloomberg зазначає, що напад на нафтопереробні потужності Саудівської Аравії в Абкайку та Хурайсі став найбільшим за останні майже 30 років.

Сноуден попросив притулку у Франції

Колишній співробітник ЦРУ Едвард Сноуден заявив, що попросив отримання політичного притулку у Франції, повідомляє Reuters.

«Звичайно, я дуже б хотів, щоб пан Макрон надав мені право на притулок», — заявив Сноуден та зазначив, що попросив притулку ще у 2013 році.

Україна отримала першу нагороду на World Urban Games

Першу нагороду на І Всесвітніх міських іграх (World Urban Games), що тривають у столиці Угорщини Будапешті, приніс Олександр Титаренко з Маріуполя. Він здобув бронзу в паркурі на дистанції «швидкість».

Українець подолав дистанцію за 22 секунди, пропустивши вперед Альберто Гомеса з Іспанії і Матея Сровнала з Чехії. Ще один представник України — Ерік Мухамедшин — став п’ятим.

FIBA

Із групового раунду вийшли одразу дві збірні України U23 з баскетболу 3×3. Чоловіки виграли в команди Румунії з рахунком 17:13 і посіли друге місце у групі.