Bloomberg: Україна домовляється з МВФ про новий кредит до $5 млрд

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

Українська влада веде перемовини з Міжнародним валютним фондом про отримання нового кредиту в розмірі до $5 млрд за програмою розширеного фінансування EFF, повідомляє Bloomberg із посиланням на три джерела, знайомі із ситуацією.

«Україна домовляється про отримання нового кредиту від Міжнародного валютного фонду в розмірі близько $5 млрд», — йдеться в повідомленні.

EFF — програма розширеного фінансування МВФ терміном до трьох років. Вона може замінити короткострокову програму кредитування Stand-by, щоби допомогти Україні подолати складний період президентських і парламентських виборів.

  • 11 вересня до України прибула місія МВФ. Премʼєр Олексій Гончарук уточнив, що місія пробуде в Україні до 24 вересня. Він сподівається, що під час переговорів вдасться досягти домовленості з усіх питань.
  • Програма співпраці між Україною і МВФ у форматі Stand-by на суму $3,9 млрд була затверджена 18 грудня 2018 року. Вона передбачає надання Україні фінансування на загальну суму 2,8 млрд спеціальних прав запозичень (близько $3,9 млрд) протягом 14 місяців.
  • Програма спрямована на продовження фіскальної консолідації та зниження рівня інфляції зі збереженням гнучкого обмінного курсу, а також на зміцнення фінансового сектора та низку структурних реформ у сфері податкового адміністрування, приватизації і державного управління.
  • При цьому близько $1,4 млрд траншу Україна вже отримала. Інші кошти будуть виділятися за піврічними підсумками перегляду програми у 2019.