Побої, електрошок і погрози зґвалтування. Звільнений Балух розповів про тортури в російських вʼязницях

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Звільнений з російського увʼязнення українець Володимир Балух розповів, що з перших днів перебування у СІЗО в Росії його почали катувати. За його словами, тортури також застосовувалися в тверській колонії та у колонії міста Торжок, де він відбував незаконне покарання.

Відео з розповідями про тортури було показано на пресконференції Балуха.

«Тортури почалися з першої секунди, коли я прибув у ВК-4 [колонія в Торжку]. По «прийманню» був побитий співробітниками... Їх було багато, людей 10. Я обличчям до стіни стояв, стверджувати не буду, хто саме бив [...]. Садили на шпагат, били по ногах, в області печінки, в області нирок», — розповів Балух.

Побої в середньому тривали до 10 хвилин. Також він розповів, що його перший раз відправили в штрафний ізолятор через те, що він звернувся до начальника колонії, не використовуючи слово «здравствуйте».

Балух заявив, що вперше насильство сексуального характеру відносно нього застосували в тверському СІЗО.

«Це були тортури з погрозами сексуальної наруги. Було побиття, наволочка на голову, поливання водою, биття по всіх частинах тіла, електрошокер — биття по пʼятах, по ногах, по вухах [...]. Ну і погрози сексуального насильства, коли шокер засовують в анальний отвір», — пояснив він.

Балух заявив, що відмовлявся від будь-якої медичної допомоги, оскільки лікарі не запобігають тортурам і спокійно до цього ставляться. «З таких рук я допомогу не беру», — додав Балух.