Рада правосуддя відсторонила луганського суддю, який чотири роки перебував у «ЛНР»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Вища рада правосуддя (ВРП) відсторонила від посади суддю Артемівського районного суду міста Луганська Сергія Космініна, повідомляє пресслужба ВРП.

«Згідно з частиною сьомою статті 49 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» і частиною другою статті 62 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», враховуючи рішення, ухвалене Другою дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя 16 вересня 2019 року, суддю Артемівського районного суду міста Луганська Космініна Сергія Олексійовича відсторонено від здійснення правосуддя», — йдеться у повідомленні.

За даними ЗМІ, справу щодо Космініна розглядали з грудня минулого року. Тоді СБУ повідомила, що 6 листопада 2018 року суддя вчинив дії, що «можуть порочити звання судді та підривати авторитет правосуддя».

Сергій Космінін (зліва)

Пресслужба Вищої ради правосуддя

Про що йдеться?

Як пише видання Insider, Космінін з 2014 по 2018 рік постійно перебував на тимчасово окупованій території в Луганську. У квітні 2017 року його затримали так звані «правоохоронці ЛНР». Він, нібито будучи посередником, отримав хабар у розмірі $3 тис. від свого клієнта — так званої «Луганської республіканської клінічної лікарні» — за закриття кримінальної справи.

В СБУ повідомили, що на допиті Космінін повністю визнав свою провину. «У листопаді 2017 року так звану кримінальну справу стосовно судді Космініна С. О. було закрито та звільнено його з-під арешту. Вказана інформація перевіряється слідчим підрозділом УСБУ ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях, у межах досудового розслідування у кримінальному провадженні», — зазначили в СБУ.

За інформацією «засобів масової інформації ЛНР», Космініна підозрюють у причетності до розкрадання «гуманітарної допомоги», яку Росія доставляє на непідконтрольні Україні території. Повідомлялося про затримання головного лікаря «Луганської республіканської клінічної лікарні» й інших співробітників лікарні. Космніна називали «адвокатом» одного з підозрюваних лікарів, від якого він і отримав $3 тис.

У липні Вища кваліфікаційна комісія суддів рекомендувала ВРП звільнити Космініна через відмову проходити кваліфікаційне оцінювання.