Премʼєр-міністр Гончарук спростував інформацію Financial Times про компроміс із Коломойським щодо ПриватБанку

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Премʼєр-міністр Гончарук спростував інформацію Financial Times про компроміс із Коломойським щодо ПриватБанку

Фото з архіву Олексія Гончарука

Премʼєр-міністр Олексій Гончарук спростував інформацію, опубліковану у Financial Times, про можливий компроміс стосовно націоналізації ПриватБанку з бізнесменом Ігорем Коломойським. Про це глава уряду повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«Уранці вийшла стаття у Financial Times, в якій я коментую справу ПриватБанку і нібито підкреслюю, що ми шукаємо компроміс у цьому питанні. Статтю відразу передрукували українські ЗМІ, які від себе додали, що уряд веде переговори щодо пошуку компромісу з цього питання. Щоб уникнути подальших маніпуляцій та розголосу, хочу розставити крапки над «і»: жодних переговорів уряд ні з ким не веде. Уряд уважно вивчає ситуацію навколо ПриватБанку (зокрема переговори з колишніми власниками, які проводила попередня незалежна наглядова рада банку)», — йдеться в повідомленні премʼєра.

Гончарук додав, що не настільки глибоко знає юридичні деталі цієї справи, щоб коментувати її по суті. «Я впевнений, що буде зроблено все, щоб захистити гроші українських платників податків і національні інтереси України. І зроблено це буде в тісних консультаціях з міжнародними партнерами», — додав він.

17 вересня у FT вийшов редакційний матеріал за підписом трьох авторів — Макса Седдона, Бена Холла и Романа Олеарчика, у якому, зокрема, стверджується, що Київ шукає «компроміс» з мільярдером-олігархом Ігорем Коломойським після банківського скандалу на $5,5 млрд, що може призвести до відчуження західних прихильників нового уряду президента Володимира Зеленського. FT написала з посиланням на слова Олексія Гончарука, що президент хотів домовитися з Коломойським про крах у 2016 році найбільшого кредитора України — ПриватБанку. «Я повністю переконаний, що зараз нам потрібно зосередитися на зростанні та шукати спільні рішення, а не витрачати ресурси на знищення один одного. Тому я дуже позитивний щодо будь-якої риторики, спрямованої на пошук компромісу», — процитувала премʼєра FT.

  • ПриватБанк був націоналізований 21 грудня 2016 року — Міністерство фінансів купило 100% акцій банку за 1 грн. За даними НБУ, станом на 21 грудня Ігор Коломойський володів безпосередньо 41,6% акцій банку, ще 16,5% — опосередковано через компанію Triantal investments LTD. Геннадій Боголюбов прямо й опосередковано володів 41,5% акцій банку. Власником 2,7% акцій банку був голова правління Олександр Дубілет.
  • Колишній акціонер ПриватБанку, бізнесмен Ігор Коломойський хоче, щоб держава повернула йому $2 млрд капіталу банку, і тоді він відмовиться від суперечок у суді щодо цієї справи.