Facebook закрила в Україні 168 фейкових акаунтів, 149 сторінок і 79 груп. Серед заблокованих — сторінки Znaj.ua і Politeka

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Facebook закрила в Україні 168 фейкових акаунтів, 149 сторінок і 79 груп. Серед заблокованих — сторінки Znaj.ua і Politeka

Wendy Maeda / The Boston Globe via Getty Images

Facebook видалила 168 облікових записів, 149 сторінок і 79 груп, які поширювали фейки в українському сегменті соцмережі. На просування фейкових акаунтів у Facebook та Instagram було витрачено близько $1,6 млн, йдеться в офіційному повідомленні Facebook Newsroom.

Як заявив глава політики кібербезпеки компанії Натаніель Глейхер, аналітики Facebook виявили дві окремі, не повʼязані між собою кампанії з поширення дезінформації в Іраку та Україні. «Ми не знайшли жодних посилань між видаленими нами кампаніями, але вони створили мережі облікових записів, щоб ввести в оману інших про те, ким вони були та чим займалися», — йдеться в повідомленні Facebook.

В Україні організатори фейкових акаунтів використовували підроблені облікові записи для управління групами та сторінками, деякі з яких з часом змінювали свої імена. «Ботоферми» використовували для поширення контенту та залучення людей на позаплатформові сайти, які маскувалися під новинні ЗМІ. За версією Facebook, діяльність фейкових акаунтів може бути повʼязана з української PR-компанією Pragmatico. Серед заблокованих виявилися сторінки онлайн-видань Znaj.ua, Politeka, Hyser.

Проєкт «Слідство.Інфо» підготував розслідування роботи «ботоферм» в Україні. Журналісти заявили, що їхній колега влаштувався на роботу в PR-агентство Pragmatico і писав від імені фейкових акаунтів хвалебні та критичні коментарі про українських політиків для соцмережі Facebook і YouTube. Повну версію розслідування в «Слідство.Інфо» обіцяють представити 18 вересня.

«4,2 мільйона облікових записів підписались на одну або кілька сторінок, і близько 401 тис. облікових записів приєдналися хоча б до однієї з цих груп. Ми визначили ці облікові записи під час нашого внутрішнього розслідування підозрюваної скоординованої недостовірної поведінки в регіоні», — зазначили в Facebook.

Автори дослідження навели приклади сторінок, які були заблоковані.

newsroom.fb.com

newsroom.fb.com

newsroom.fb.com

newsroom.fb.com

У виданні Politeka спростовують звинувачення у створенні та управлінні фейковими акаунтами. «В Facebook звʼязали нашу діяльність з роботою якогось рекламного агентства Pragmatico. Офіційно заявляємо, що кілька місяців назад Politeka.net справді співпрацювала з цією компанією. Спільна робота виключно в межах консультаційних послуг із просування сторінок у соцмережах з боку Pragmatico. Звинувачення Facebook у тому, що «сторінками та групами керували фейкові акаунти, а імена постійно змінювалися», не відповідають дійсності. Наші журналісти, редактори та керівники Facebook-сторінок — живі люди, які ніколи не ховалися, не змінювали телефони та імена», — йдеться в заяві компанії.