«Планувалася попередня розмова з Путіним або його оточенням». Звільнений Карпюк розповів, як його затримали на кордоні з Росією

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
«Планувалася попередня розмова з Путіним або його оточенням». Звільнений Карпюк розповів, як його затримали на кордоні з Росією

Sergii Kharchenko / NurPhoto via Getty Images

Звільнений українець, ексчлен центральної ради «Правого сектора» Микола Карпюк розповів на пресконференції обставини свого затримання в 2014 році. Він зазначив, що не звинувачує ні в чому Дмитра Яроша (ексголову «Правого сектора»).

Карпюк повідомив, що в 2014 році його «хороший знайомий, який хрестив мого сина і людина, якій я довіряв, звернувся до мене і повідомив, що Путін і його оточення хочуть зустрітися з керівництвом «Правого сектора». Він додав, що рішення про його поїздку в Росію приймалося на нараді політсили.

«Я зробив велику дурницю, що поїхав, бо не думав, що в ХХІ столітті може бути таке беззаконня і таке нешанобливе ставлення до людини. Я думав, що єдине, що вони можуть зробити — це не пустити мене на кордоні. Це повинна була бути попередня розмова з Путіним або його найближчим оточенням у Ново-Огарєво. Ми усвідомлювали, що стоїмо на порозі війни з Росією і думали, що в нас зʼявляється шанс усе змінити», — розповів Карпюк.

Карпюка, його кума і водія авто заарештували на кордоні з Росією. «Ми їхали на автомобілі, приїхали ФСБ і нас усіх трьох заарештували. Це була добре спланована операція, вона була розрахована на те, що якщо не Дмитра Яроша, то когось із керівництва партії треба заарештувати», — додав колишній політвʼязень.

Карпюк зазначив, що не брав участі в Чеченській війні, але був у боях у Придністровській Молдавській Республіці (ПМР) та Абхазії. «Скажу відверто, я був командиром УНСО під час війни в Придністровʼї і був у 1993 році в Абхазії... Але на Чеченську війну я не вирушав», — сказав Карпюк.

  • Звільнений з російського увʼязнення українець Володимир Балух розповів, що з перших днів перебування у СІЗО в Росії його почали катувати. За його словами, тортури також застосовувалися в тверській колонії та у колонії міста Торжок, де він відбував незаконне покарання.
  • 7 вересня Україна і Росія провели обмін полоненими за формулою «35 на 35». Додому повернулися, зокрема, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, Едем Бекіров і моряки, захоплені в Керченській протоці. Українців урочисто зустріли в аеропорту «Бориспіль» родичі, журналісти та президент Володимир Зеленський.
  • Україна обіцяє придбати квартири звільненим з російських вʼязниць Олегу Сенцову, Олександру Кольченку, Володимиру Балуху та Артуру Панову. Про це заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.